Duivensites.nl
 
De ’Klak van IJzendoorn’ slaat in 2011 toe op de eendaagse fond!
Falco Ebben  15-8-2011
 

Arie van Beek uit IJzendoorn, ook bekend als ‘De Klak van IJzendoorn’, heeft dit jaar  hard toegeslagen op de eendaagse fond in Regio 3 van Afdeling 8/GOU. Vrijwel iedere vlucht was hij in het snuitje van de uitslag te vinden:

  • 28 mei, Orléans (513 km), 2.664 duiven, 12 mee/9 prijzen:  30, 48, 106, 113, 180 etc.
  • 11 juni, Châteaudun (520 km), 2082 duiven, 10 mee/5 prijzen: 49, 72, 159 etc.
  • 26 juni, Blois (567 km), 1.679 duiven, 12 mee/3 prijzen: 6, 46 etc.
  • 9 juli, Bourges (581 km) , 1.498 duiven, 10 mee/6 prijzen: 1, 41 etc.
  • 24 juli, Châteauroux (630 km), 1.094 duiven, 10 mee/6 prijzen: 2, 82, 109 etc.

Bovenstaande uitslagen resulteerden in het onaangewezen kampioenschap van de regio (± 600 leden). Ook werd Arie 4e aangewezen kampioen en had hij de 8e duifkampioen in Regio 3 met de NL08-1269807 en 16e duifkampioen met de NL07-5709402.
In Afdeling 8/GOU (± 3.800 leden) eindigde Arie als 4e onaangewezen en 12e aangewezen.

Stamopbouw

In duivenland kent iedereen Arie van Beek. Zijn naam wordt in één adem genoemd met die van zijn grote vriend en leermeester wijlen Jos van Limpt ‘De Klak’. Al sinds de jaren ’70 vertoeven er dan ook geen andere rassen meer op zijn hokken.

Begin 2005 verkocht Arie al zijn duiven. Verschillende redenen lagen hieraan ten grondslag. Zo overleed in maart 2004 zijn beste vriend, de legende uit Reusel. Maar ook zijn maat en hokverzorger Henk Timmer overleed veel te vroeg in datzelfde jaar. Verder kampte Arie met een virale infectie waarvan hij op dat moment nog niet wist wat het was. De knoop werd doorgehakt en de duiven werden verkocht. In de verkoop, die een vermogen opbracht,  zaten zo’n 80 rechtstreekse van zijn vriend uit Reusel. Arie had destijds meer ‘Klakken’ dan de ‘Klak’ duiven had!
Een leven zonder duiven viel hem zwaar, met zijn gezondheid ging het steeds beter en een jaar later werden de hokken van Arie alweer bevolkt met nieuwe duiven. Uiteraard uitsluitend ‘Klakken’. Alle duiven die hij links en rechts terug kocht – en kreeg – waren duiven die hij zélf had gekweekt, andere duiven wilde Arie niet of het moest een rechtstreekse Klakduif zijn die hij zelf op zijn hok had gehad. Als geen ander wist hij welke duiven uit zijn eigen stam hij moest hebben. Hij concentreerde zich op de lijn van de ‘613’ van Jos en zijn eigen ‘Bomber’, ‘Blauwe Jos 69’, ‘Kras 21’, ‘Reimsduivin’, ‘Kras 310’ en ‘Superkoppel’.

Van zijn vriend Engel van Ewijk kreeg hij bijvoorbeeld de vader van de ‘Kras 310’ terug, een doffer die 9e Nationale asduif eendaagse fond werd. Will en Falco Ebben gaven Arie de vader van hun ‘Roosje’ teurg, een zoon van de legendarische ‘Blauwe Jos 69’. ‘Roosje’ won voor de Ebbens 6 eerste prijzen in groot verband waaronder de 1e NPO La Ferte Bernard (Zuid) tegen 5.503 duiven.
Henk van Limpt – De Prut stond op een dag op de stoep om al zijn rechtstreekse Van Beek-duiven aan Arie terug te geven, voor niets! Hij had er voldoende nakweek van en gunde Arie een goede herstart. Maar ook buurtgenoot Henk van Zomeren, die door de jaren heen heel wat duiven van Arie had verzameld, deed niet moeilijk toen Arie een beroep op hem deed.

Al vrij snel kon de ‘Klak van IJzendoorn’ weer meekomen, er diende weer rekening met hem gehouden te worden. Sommigen dachten dat het nooit meer iets zou worden, met zuivere Klakken vliegen dat ging tien jaar geleden nog wel, maar nu leefden we toch echt in een andere tijd. .. Na enkele mooie Teletekstvermeldingen en prima uitslagen is de bevestiging dat het nog wél kan definitief gekomen in 2011. Om in Regio 3 van Afdeling 8/GOU kampioen op de eendaagse fond te worden moet je toch echt wel van heel goede huize komen!

Nog beter?

Arie is er zich van bewust dat het misschien nog beter zou gaan als hij zijn duiven zou kruisen met andere ingeteelde rassen. Maar hij houdt ook van mooie duiven en een mooiere duif dan de Klakduif is nergens te vinden. Ook is hij er trots op nog een zuivere stam Klakduiven te bezitten die daarbij ook nog presteert, dat is zeker uniek te noemen.
Bovendien plukken ook anderen de vruchten van zijn schitterende Klakduiven. Door de jarenlange inteelt en selectie op prestaties en een perfecte bouw vererven de gemakkelijk hun goede eigenschappen door. En zelf presteren op de vluchten is mooi, maar als anderen dat ook gemakkelijk doen met jouw duiven dan heb je pas echt een sterk soort!

Falco Ebben

DreamPigeons zal dit najaar (eind oktober) zo’n 12 jonge duiven uit het allerbeste van Arie van Beek te koop aanbieden. Daaronder zitten twee exclusieve jonge duiven van de 1e NPO Châteauroux 2008 die Arie speciaal voor Dreampigeons heeft behouden!

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.