Duivensites.nl
 
Moderne tijden...
De oude Grijze  18-1-2012
 

Ik keek met een half oog naar de laureaten, de kampioenen, de huldiging en ik dacht… Nou, laat ik het maar niet vertellen, wat ik dacht. Ik wil wel zeggen, wat ik erbij kon ervaren: “wat een ouderwetse structuur van bloemstukje, handje schudde, kusje van de miss. En een beker of nog erger een ouderwets wandbord.”

Ik wil niet commercieel overkomen, maar laten we eens nadenken over een andere vorm. Een andere en misschien wel meer commerciëlere manier om onze ere-coaches te prijzen.

Mijn verstand zegt me dat je in de 21ste eeuw niet meer wegkomt met een podium gevuld met nepprijzen. De moderne duivencoach, die wil maar een ding en dat is: een leuke veiling van zijn late jongen. Die moeten de kosten dekken van zijn eigen nieuwe aankopen. Of het onderhoud van zijn duivenverblijven (duivenkot of -hok, is niet meer van deze tijd!)

Met een leuk en jong adviesbureau om de tafel zitten...

Als ik NPO bestuurder was geweest, dan had ik een soort van prijsvraag (pitch-opdracht in het reclamejargon) gemaakt. Dan kunnen die jonge en creatieve gasten, al hun ideeën en energie stoppen in een eigentijds verkoop campagne voor de lokale duivensport.

Lokaal

Ik ben er persoonlijk van overtuigd, dat de winnende pitch (verkoop en ideeënpresentatie), zich zal afspelen op dorps en randstedelijk niveau. Ofwel, die jongelui die weten waar abraham zijn jonge blaadjes moet gaan zoeken. De snelle en getergde carrièretijgers, die weten hoe je de jeugd moet aanspreken. Met alle respect voor de Belgische juf die haar kroost aan het duiven liefhebben weet te krijgen. Of het Nederlandse initiatief? Waar is dat eigenlijk gebleven, ik hoor daar niks meer van. Zouden ze te weinig vrijwillige coaches aantrekken of zo.

Kijk, ik ben 53 jaar. En ik voel aan mijn water dat de duivensport zich moet willen moderniseren. En dat doet nu eenmaal pijn. Mijn commerciële verstand zegt me dat jonge mensen nu eenmaal de toekomst zijn. Dus, zolang wij oudjes niet durven te veranderen gaat de boel ter zielen. Maar dat is niet nodig, wanneer iedere melker een moderne coach of trainer wordt. Wanneer, bestuurders willen veranderen. Door goed te leren luisteren naar hun eigen (klein)kinderen. Als er dan wordt geroepen (o)pa, je bent ouderwets, wuif het dan niet weg. Klets dan niet over die goeie ouwe tijd. Maar wees een vent en kijk is in de spiegel. Bind je niet vast aan het verleden, want dan ga je eerder dood.

Let maar op. Je gaat harder presteren ook. Diegene die hebben begrepen, dat de duivensport geen medicijnensport is maar een sport, waar je met respect met je gevleugelde atleten moet omgaan. Dat zijn de peilers onder een moderne tak van de duivensport. De rest van de duivensportboom zal sneller afsterven, dan je vandaag kunt vermoeden.    

Landelijk

Ook op politiek niveau, kunnen er grote vernieuwingen worden bereikt. Maar dan moeten de heren kiesmannen bereid zijn om met z’n allen plaats te maken voor de commerciële liefhebbers. Niemand, heeft het recht om de toekomst af te wijzen. Geen mens is moreel of verstandig, wanneer hij meer dan X of Y jaar op het pluche van de macht blijft zitten. Dus, meneer Buwalda, sta op en vraag aan bvb een A. Been of een jonge Buwalda. Als een duo uw functie en taak over te nemen. Het mogen ook andere namen zijn. Het gaat om het beeld. En het idee van de jeugd heeft misschien niet de wijsheid in pacht. Maar wel de energie. En het gevoel van wat deze tijd eist. Misschien, moeten de oude bestuurders zich opwerpen als een soort van geheugendatabank.

Wanneer de jonge bestuurders oude koeien uit de sloot willen halen, dat bijvoorbeeld een oude meneer Buwalda, zachtjes maar dringend eist om die koe maar te laten verdrinken, want een gezonde koe was nooit in die sloot terecht gekomen.

Snap je wat ik bedoel? Nee. Nou, wij oudjes hebben nu eenmaal meer levenservaring, dan jullie jonge kampioenen. Dus, is het heel wijs en verstandig om zo af en toe is een oude bestuurder om raad of een helder uitgewerkt advies te vragen.

Persoonlijk

Ter afsluiting, mijn buurman van even verderop, heeft mij het advies gegeven. Een fonkelnieuw duivenverblijf te bouwen, want hij vindt het oude hok geen sieraad voor de buurt.

Ik heb hem om een zak met geld gevraagd. Maar hij zei: “Gebruik je moderne verstand maar dan komt de rest wel vanzelf…!?”

De oude Grijze

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.