Duivensites.nl
 
Kijk op de week (22-01-2012)
Johan Hamstra  22-1-2012
 

Het is nog vroeg hier in huis. Alles nog op één oor terwijl ik mijn verhaaltje probeer te maken. Gisteravond is dochter Iris thuis gekomen van haar eerste weekje wintersport. Wat was ik blij dat ik haar weer even in de armen kon nemen en dat ze weer veilig thuis was. Tja, ondanks dat ze groter wordt, het blijft toch mijn "meissie". Gelijk denk ik, wat gaat de tijd toch eigenlijk verdomde snel hé. Ja, we ontkomen er met zijn allen gewoon niet aan. Ik weet nog toen me dochter, wat nu al een jonge dame is geboren werd. Oma gaf aan, "Geniet er nou maar van, voor je het weet is ze groot" En zo is het ook gegaan !!! En eerlijk is eerlijk, zo gaat het met alles. Ik weet nog dat ik bij mijn huidige werkgever begon. Ik ging vanaf de L.T.S. naar de leerschool van Verolme Botlek (voor de duidelijheid, dit was één der grootste Scheepswerven van Nederland) en zo ging ik de scheepsbouw in. Na daar enkele jaartjes hebben rond gehangen ben ik naar SHELL over gestapt. En nu, aankomende augustus is het alweer 25 jaar geleden dat ik daar binnen kwam. Ja, ook ik ben ondertussen vastgeroest bij mijn werkgever. Ik zit er goed, en eerlijk, je hebt er toch enige zekerheid. Al denk ik wel gelijk, wat is zekerheid in het leven. Daarom dan ook, laten we met zijn allen nu eens gaan genieten van onze zo mooie sport. Echt, het kan zo leuk zijn met elkaar !!!

Foutje in mijn laatste Kijk op.

Vorige week schreef ik dat Frans Bauer een hit had met het lied, "De meeste dromen zijn bedrog". Helaas, het blijkt, ook ik kan fouten maken. Ik kreeg hier over zowel een mailtje, nee, niet van Frans en of Marco, en tevens mijn eigen vrouwtje sprak me er op aan dat het niet Frans Bauer, maar Marco Borssato was die hier een hit mee had. Het blijkt, ik heb dus ook al geen verstand van muziek en artiesten. Maar goed, gelukkig heb ik meer verstand van ........ ja, en ook dit was zo'n mooie ....

Voetbal.

Gistereren, vroeg ons bed uit want er moest gevoetbald worden. Aangekomen op de voetbal blijkt het afgelast te zijn. Maar goed, ben je toch lekker vroeg op voor de zaterdag. Dus, deze week helaas geen voetbalpraatje !!!

In de middag bezoek.

Gisteren kreeg ik bezoek van twee liefhebbers. Eric Aldus van de combinatie Aldus & Poulisse uit Kerkdriel en Theo de Ruiter uit Opijnen waren het deze keer. Niet dat ik nu zoveel bezoek krijg. Nee, in tegen deel zelfs want ik sta daar nooit zo echt om te popelen hoor. Maar met sommige duiven vrienden is het toch altijd wel leuk om zo in de winterperiode over de duifjes te ouewe...... Van beide kreeg ik de complimenten over zowel de duiven, de aanwezige kwaliteit en de gezondheid. Al is het in deze zeker te vermelden, de vliegdoffers, die nu juist een beetje bakvast beginnen te worden er wat minder uitzagen. Natuurlijk, deze mannen hebben toch wat lopen te kloten met het proberen te veroveren van elkaars bak en dat merk je dan toch aan ze. Gelukkig is hier de oorzaak van bekend. Mannen, ik weet dat jullie dit lezen, maar, en het was een gezellig middagje melken. Ik zal dan ook zeker de reis eens gaan maken naar Kerkdriel want ook ik wil het "goud" van de vernoemde combinatie nu eindelijk eens met eigen ogen kunnen aanschouwen.

Zomaar.

Tussen de bedrijven door, en dit ook wel eens op de zaak kijk ik links en rechts nog wel eens op internet. Gewoon. nieuwsgierig wat sommige verkopingen doen, en verders of er nog andere dingen voor mij nieuw onder de horizon zijn. Vorige week eindigde zo de verkoop van de Belg Andre Verbesselt met zijn Marcel Aelbrecht duiven. Echt, als je die prijzen toch zie dan zou je er zowat een "Spaanse Terugtrekker" van krijgen. Mensen, het is toch niet normaal, en dat in een tijd van zo gezegde recessie. Gelijk denk ik dan ook, als deze verkoop al dit op levert, wat zal dan het eindbedrag moeten worden van de verkoop van een Pieter Veenstra? Echt, mijn inziens is het te zot voor woorden !!! En het verschil, de één een hok met pure prestatie duiven terwijl de ander totaal zelf geen eigen prestatie duiven bezit. Geen eigen prestatie duiven en dan toch...

Kijkend naar de verkoop van Veenstra.

Mensen, zie dit nu niet verkeerd of als afgunst of als .... maar laten we toch met zijn allen eerlijk en duidelijk zijn. Waar praten we over als je zie dat koop 1 in BIS, twee meer dan super duiven, maar zijn we nu niet echt helemaal stapel gek aan het worden, 250.000 euro staat koop 1 nu op. Natuurlijk, als ze mij zo'n bedrag zouden bieden, ik zou gek gezegd nog een mooie strik om het hok en al doen en de hele boel weg doen. Gekheid, maar wie zou zo'n bod afslaan? Nee, geloof me, er zit niets van afgunst of wat dan ook bij maar als dit de normaalste zaak van de Wereld is dan ben ik .....

Maar uit alles, wat ik zoal door de jaren heen heb meegemaakt, ga je verkopen of verkoop je iets, er moet een naam aan hangen. Op de laatste Z.L.U. avond sprak ik zo nog met een mijninziens groot talent, "Johan, mijn beste duif, (en echt, de nakweek is meer dan subliem) koste me slechts 25 gulden in der tijd" Want laten we wel wezen, als je voor 25,- gulden een duif koopt die na jaren vader-, grootvader, etc. is van zoal een; 1e, 2e, 2e, 2e, 3e, 4e, 4e, 5e, 5e, 5e, 5e, 6e, 6e, 6e, 6e, 6e, 6e, 7e, 7e, 8e, 8e, 10e etc. etc. en tot nu toe een 128 keer bij de eerste honderd Nationaal van Ruffec tot Barcelona. Ja, dan blijkt, dan heb je als gewone Jan Boere ... ook nog kans. Maar mensen, wat kan je in J....naam nu kopen voor 25 gulden !!! (Nu dan tegenwoordig euro's) Nee, wil je goeie duiven hebben dan kosten ze op zijn minst de nodige honderden euro's want geloof me, zijn ze goedkoper of een krijgertje, nou, dan kan het gewoon niets zijn. Wat denkt U nu, die is echt helemaal van God los geslagen? Nou, nee hoor, maar wat je ook lees, waar je ook komt, het is soort ..... ras ........

Natuurlijk, ik heb zelf ook bepaalde basisduiven van soort dit, of ras dat. Maar kijk en lees de kranten maar eens, het is allemaal soort wat de prijs maakt en Goud wat er blinkt !!!

Hoe kan een duifje van de markt in de Lier wat enkele keren meer dan vroeg op de uitslag staat nu beter zijn dan als voorbeeld, een achter, achter, achter kleinkind van de "019"? Nee, dat kan toch niet?

Tegenwoordig, iedere overwinnaar, van welk concours dan ook bezit een meer dan mooie stamboom. Maar de prijzen maken we echt zelf hoor of worden die toch gemaakt ........

Kwaliteit.

Waar ik zeker wel in geloof, en dit staat los van prijs, is kwaliteit. Ik begrijp ook wel, stop U en ik. En we hebben beiden 1.000 euro te verteren voor nieuwe duiven om overnieuw te beginnen. U koopt bij een goeie liefhebber enkele koppel eitjes of wat laatjes en ik, ja, ik wil er meer en ga als voorbeeld naar de duivenmarkt in Lier. Wie zal er eerder zijn denkt U? Natuurlijk, alles valt en staat met kwaliteit maar het is de manier waarop!!!

Ook hier kan ik voorbeelden in overvloed op geven, Liefhebber A, speelt al jaren meer dan prima spel en zijn duifjes die hij ieder jaar via internet aan de man probeert te brengen, brengen een leuk bedrag op. Niet van die gekscherende bedragen, maar er zit voor een ieder wat wils bij.

Liefhebber B, een mooie site, een mooie naam bedacht voor zijn duiven, normaal prijs vliegen kan ik me niet meer herrinneren maar prijzen vragen voor zijn duiven, ja, daar is hij kampioen in. En het rare, er trappen nog steeds mensen in.

En dit, zoals hierboven omschreven vindt ik nu juist allemaal rare dingen van en in de sport.

Op eigen hok.

Tja, wat valt er eigenlijk te melden in deze zo rustige tijd. Mijn inziens, als ook de mening van de man met de gekende witte jas staan ze er goed op. Maar ja, wat wil je, ze hoeven niets te doen, komen niet met andere duiven in contact en zitten de gehele dag lekker rustig. De duivinnen, ze lopen er stuk voor stuk bij als of ze zeggen willen van, ........ De doffers daar in tegen, ja, nu dat alle bakken gewoon open staan zijn natuurlijk drukker en hebben praatjes voor tien. Maar ook hier is het verders rustig. Wat kan je doen in deze tijd, nog niet gekoppeld, alles zit van elkaar. Wat je kan doen, je ogen goed open houden en buiten het schoonmaken en voeren om kan je niets. Ja ok, je kan en moet er van genieten.

Zelf geniet ik er dagelijks van hoor kan ik jullie vertellen. Als ik thuis kom van de zaak, even een bakkie koffie met Monique en dan, de schrapper er doorheen en dan de duifjes voeren. Gewoon, even lekker op een krukje in de hoek zitten en genieten !!! Wat kan je als liefhebber, altans, ik wel dan toch intens genieten. Ik zie ook wel eens liefhebbers, schrapper er doorheen, bak water erin een klauw voer erbij en klaar. Nee, je moet ze observeren, 365 dagen per jaar. Zelf, en ik spreek in deze uit ervaring zie ik soms misschien wel eens te veel. Maar goed, mijn inziens beter te veel zien dan iets helemaal niet zien. Persoonlijk gebruik ik deze, misschien wat overdreven observatie ook het hele jaar door als het te maken heeft met selecteren.

Zo, dit was weer een wekelijks ....verhaaltje vanuit het Zuid-Hollandse Poortugaal.

Met dit schrijven wil ik het er eigenlijk maar bij laten !!!

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.