Duivensites.nl
 
Rob Schouten uit Warmenhuizen wint super zware Marseille
John Laan  9-8-2012
 

Het is maandag middag vroeg dat ik, amper wakker (ivm gelopen nachtdienst) gebeld wordt door Wim Dorrestein van de Stichting Marathon Noord of ik een rapportage wilde gaan maken bij Rob Schouten. Hij is de winnaar van de super zware Marseille in de SMN. De duiven kwamen bijna lopend naar huis. Geen 1000 meter, wat nog geen 900 meter per minuut konden ze maken.

Ik had 's nachts al gezien dat er slechts 1 duif in Nederland op de zelfde dag was gevallen die de 1000 meter ook al niet haalde. Dus zou het wel eens laat in de ochtend gaan worden voordat er duiven in Noord Holland zouden gaan vallen. Dinsdag middag ging ik richting het mooie plaatsje Warmenhuizen waar Rob Schouten en zijn vrouw Marijke prachtig landelijk wonen om hier enkele foto’s te maken en
Rob zijn verhaal op papier te zetten.

Het was Rob die zijn eerst getekende weduwnaar, 07-1677255, op een afstand van 1072.429 om 9.37.51 uur op de klep zag landen. Rob was samen met zijn vrouw Marijke net bezig de prachtige tuin nog mooier te maken dan deze al is. Deze weduwman wist met een snelheid van amper 882 meter per minuut zijn baas te verrassen, en hem de eervolle vermelding van de eerste plaats op Marseille bij de SMN te geven. Ook speelt Rob de eerste in de FCNH en hij pakt de 9de nationaal.

Rob werkte tot voor 3 jaar terug in zijn eigen praktijk voor fysiotherapie. Hij had dit allemaal van de hand gedaan, maar begin dit jaar heeft hij de boel terug gekocht omdat hij zag dat de praktijk anders geen voortbestaan meer zou hebben. Hierdoor haalde hij weer veel werk op de hals en is er eigenlijk voor de duiven minder tijd. Vandaar dat hij dit jaar nog maar 2 keer mee heeft gedaan.

Tijdens mijn gesprek met Rob vertelde hij mij dat hij sinds de begin jaren tachtig met de duiven sport is begonnen door toe doen van de comb. Deurwaarde Pronk. Zij zijn verantwoordelijk dat Rob werd besmet met het duivenmelkersbacil. Midden jaren negentig ging Rob over op de overnachtfond. Dit deed hij met veel succes. Zijn mooiste prestaties waren ongetwijfeld het winnen van het Keizer generale kampioenschap in 2008 in de FCNH en de sectorale over winning op Montauban. Maar ook de winnaar zijn van de ochtendlossingen in 2009 bij de SMN was een mooie prestatie. Rob is al van af het begin dat hij een duif van wat anders kon onderscheiden lid van de SMN. Telerstellingen heeft Rob eigenlijk niet gehad in de duiven sport. Je moet het nemen zoals het komt. Wel zou Rob het graag zien dat de prijsuitreiking van de SMN wat meer centraal gelegen zou zijn. Bijvoorbeeld in Lelystad of Almere.

Rob houdt zijn duiven in een geweldig mooi hok van zo’n 21 meter verdeeld in 7 afdelingen. Hier huizen alles met elkaar circa 250 duiven midden in het seizoen. De hokken zijn voorzien van een mechanische afzuiging en dat bevalt Rob prima. De vloeren zijn voorzien van roosters wat het schoonmaken eenvoudiger maakt. Rob moet alles zelf bij houden. Voorheen had hij wel hulp maar deze kracht Arie Mink wordt ook een dagje ouder dus die ontziet hij dan maar.

Sinds de laatste paar jaar is Rob over gestapt op het dubbel weduwschap. (vroeger alleen maar nest spel) In het begin viel dit niet mee. Maar de duiven zijn er nu aan gewend en het gaat steeds beter. Hij speelde dit jaar wel mee op alle dagfond vluchten ter voorbereiding voor het komende seizoen.
Medisch gezien is het allemaal niet zo spectaculair. Naast de verplichte entingen ent Rob ook 2 keer per jaar tegen paratyfus. Dit puur uit voorzorg. Verder moeten de koppen schoon zijn. Geelkeurtje in het voorjaar en na de vlucht 1 dag. Wat het voeren betreft is het allemaal betrekkelijk eenvoudig. Hij haalt zijn voer bij de firma Blokker. Wel veel pinda’s en hennep wordt er aan toegevoegd.

De winnende doffer is een kleinzoon van de Montauban doffer (799) Soort v Ben van de Peppel en aan de vaders kant zie je Saya staan uit duiven die bekomen zijn bij Jan Roelofs. Verder heeft Rob duiven van Cees van der Laan uit Castricum en Vertelman duiven via Pé Laan uit Hoogkarspel. Maar Rob zit niet stil en ziet ook dat de duiven steeds sneller worden. Hiervoor heeft hij Rauw-Sablon duiven aangeschaft in België. Dit gaat hij langzaam maar zeker door zijn zorgvuldig opgebouwde stam heen kweken.

Namens SMN bracht SMN contactpersoon Pé Laan(r) de gelukwensen over.


Ik kan wel stellen dat Rob zeer betrokken is bij zijn duiven en dat ik ervan overtuigt ben dat we hem nog vele malen in het snuitje van de uitslag zullen gaan tegen komen. Ik wil Rob bedanken voor het gastvrije ontvangst en Marijke bedankt voor de koffie.
 
John Laan

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.