Duivensites.nl
 
Piet voorspelt...
Sjaak Buwalda  29-5-2013
 

Denk dat het bijna 10 jaar geleden is dat Dr. Brockamp mij vroeg om bij hem in de stand zijn nieuwe producten helpen verkopen. Probiotica was nieuw, net als oregano producten, lecitine olie, dierlijke eiwitten groene mineralen. We werden niet opgemerkt door de grote producenten, waren nog geen gevaar. Tot de prestaties bij de gebruikers opvallend werden en Dr. Brockamp een Europese topper werd. Het werd ongenadig druk aan de stand, de grote namen gingen het gebruiken, en wat deden de doctoren? Er hard tegenaan schoppen, het was allemaal prut, hoe vaak ik de vraag gekregen heb uit die hoek: dat jij daar in gelooft Sjaak, had ik niet van je gedacht. Tjah, ik gebruik het, mis de chemische kennis en kijk gewoon naar de resultaten. Van mij hoef je niet hoor, zeg ik ook op de stand, dat standpunt verwachten mensen niet, prima zo. Geen pak, geen witte jas, geen stropdas, en in de jaren heel veel positieve klanten die ieder jaar terugkeren, zou dat bij de witte jassen ook zo zijn? Inmiddels heeft de grootste duivenmedicijnen-producent ook de probiotica, olie en dierlijke eiwitten in het assortiment opgenomen, toevallig? Toevallig komt het ook nog uit dezelfde fabriek.

Verder geleerd dat er een enorme afgunst en strijd is om een plaats in de markt. Zo heb ik twee politie invallen om mij heen gezien op die beurzen bij die grote producent en een Belgische collega. Het gevecht om de teksten op labels met de officiële instanties, met een grote waarschijnlijkheid aangegeven door collega's die op dezelfde beurzen staan. Lachend met elkaar op de foto, mes in de rug. Laat je niet teveel wijsmaken, veel is inderdaad prut en vulmiddel, kopieën en slechte namaak, nutteloos. Wie wat heeft mag je zelf uitvinden, dat soort uitlatingen laat ik graag aan de Robin Hoedjes over, zij doen net of ze voor het belang van ons onnozele duivenmelkers opkomen, maar let vooral op hun eigenbelang. Liever vergiftigen ze je duiven met alles kapotmakende medicijnen die op termijn alle werking bewezen verliezen, dan alternatieven gebruiken die bewijzen net zo goed te zijn, wie weet zelfs beter. Zouden die Robin Hoedjes ook bij ieder nieuw product in de reclame op TV, dreigmails sturen naar die mega bedrijven die verklaren een nieuwe zalf of poeder met verbeterde werking te hebben gemaakt? Niet hé, dan toch eigenbelang eerst.

Inmiddels is het gedrag voorspelbaar geworden, kom je met iets nieuws, staan er gelijk een paar op om het neer te halen, niet echt van onder de indruk. De afgunst is groot, de vooringenomenheid straalt er vanaf, vooroordelen in het kwadraat. Met iets nieuws bedreig je de gevestigde orde, die houden niet van nieuwe inzichten, eigen beurs eerst. Als je wilt gebruik het, test het, bevalt het dan ga je ermee door, zo niet, dan niet, prima, niemand verplicht je.

Kijk je wel eens op duivenmarktplaats? De rubriek wegens omstandigheden, laat maar al te vaak dat mensen ophouden met onze sport om gezondheidsredenen, duivenlong in de meeste gevallen. Door een bedrijfsarts is mij verteld dat één op de tien van ons duivenhouders zeer waarschijnlijk de allergische reactie gaat krijgen en zal moeten stoppen met duiven. Dat is ieder jaar een grote hap uit het bestand, en ieder lid is één toch?  Het zou toch verstandig zijn om het gebruik van stofmaskers (P3 klasse) te gaan promoten door nationale en provinciale organisaties lijkt mij? Ledenbehoud zit toch echt niet in regeltjes veranderen. Wat ik waargenomen heb is dat degenen die ophouden in de sport, al een tijd op de wipstoel zitten, om verschillende redenen. Daar zit 'ja, als ze de regels niet veranderen anders hou ik er mee op' toch echt niet bij, of wordt als maskeermiddel gebruikt. Dus graag het gebruik van stofmaskers promoten voor ledenbehoud, duur zijn ze niet.

Nog zoiets. De verkoop van Heremans heeft natuurlijk alle records verbroken. De Chinese munteenheid staat goed ten opzichte van de minder waard geworden euro, dus alle reden om flink de munten de kant van europa op te smijten. Dan lees ik op Facebook het geklaag alsof dit een negatieve invloed op de sport zou hebben en dat het allemaal brol is wat er verkocht wordt. Nu vraag ik je, het zijn de Olympische en nationale asduiven die het meest gaan opbrengen, heb jij ze beter dan? Blijkbaar niet anders had jij die titels wel gehad. Nou verrast je misschien niet, maar ik vind dat zulke emotionele nonsens. Als ze bij jou aan de deur komen met een zak geld voor je beste, sla je de deur ook niet dicht, kan wel stoer zeggen van ja dat doe ik wel, maar ik geloof daar niets van. Urbanus en de madammen met een bontjas gevalletje. Ja ik ben ook opgehouden met voetballen toen het Bosmanarrest er doorkwam en de salarissen van voetballers de lucht ingingen, daar kon ik emotioneel niet mee omgaan nee. Nu heb minder talent voor voetballen of enige andere balsport, dan een waterpolo spelend nijlpaard op de Noordpool, dus kwam dat mij helemaal niet verkeerd uit, denk dat in de meeste gevallen de casus is.

Vandaag het logische dipje in het weer, de natuur komt weer in balans met hemelvocht, en dan op naar het prachtige weer. Hoi Piet.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.