Duivensites.nl
 
1e NPO Sezanne 5.051 duiven voor Gert-Jan Beute uit Wilhelminaoord
4-6-2013
 
'Team Beute', gevormd door Gert-Jan zijn vrouw Klaasje en hulp Elco Homma, bevestigde zaterdag 25  mei hun favorietenrol met het winnen van de 1e NPO Sezanne tegen 5.051 duiven.
 
Op 25 mei zou heel Nederland een dagfondvlucht vervliegen, maar een aantal afdelingsdbestuurders raakte van de weersverwachting zodanig in paniek dat ze reeds op woensdag besloten de vluchten af te gelasten. Afdeling 10 & 11 losten op zaterdag gewoon op de oorspronkelijke losplaats, eigenlijk geen 'dagfond' losplaatsen, maar voor een groot gedeelte van de afdeling verre midfondvluchten.
 
 
Het werden vlot verlopen en eerlijke concoursen met gekende namen als winnaars. In afdeling 11 won Nederlands' enige praatjesmaker die zijn praatjes ook met grote regelmaat waarmaakt met klinkende uitslagen: Gert Jan Beute.
 
Hij vertelt over de aankomst van zijn winnaar: 'Op de http://www.blauwband.nl/ kunnen we precies volgen waar duiven vallen op de kortste afstanden, dus we wisten precies wanneer er een duif uit de lucht zou moeten vallen om kans te maken op een teletekst plaats. Ongeveer een 30 seconden voor dat de duif zou moeten vallen viel onze 'Firestone' als een kogel uit de lucht: 14.42.53 uur. Het bleek de eerste melding van de club te zijn. Een paar minuten later prijkten we dan ook boven aan de meldsite. De spanning valt dan van je af! Het grote wachten kan beginnen, in 9 van de 10 gevallen heeft de achterhand een vroegere duif. Tot en met de achtste duif die we doorgaven was er nog steeds geen andere melding in de club. Het werd een geweldige uitslag, 16 stuks bij de eerste 19. In groot verband behaalden we 25 prijzen van de 30 duiven mee, ongelofelijk en de eerste prijs NPO van Afdeling Friesland!'
 
De winnares is omgedoopt tot 'Firestone'. Gert Jan: 'Deze prachtige 8+ duivin is in de hand het prototype van een eendaagse fondduif, klein, strak, en spieren als een duim zo dik. Haar vader is de Tovenaar 09-122 die ik in 2009 uitzocht bij Hans en Evert Jan Eijerkamp, hij is zoon van twee rechtstreekse van Leo Heremans. De moeder van Firestone is de 06-394 Kleindochter Wondergirl 98-830. Deze 06-394 verkocht ik als jonge duif aan een Duitser, hij speelde er mee en het werd een echte Asduif, zelfs Boedapest speelde ze, maar de liefhebber was niet tevreden over de kweek van de '394'. Eind 2009 liet hij haar hier bij mij thuis zien. Een prima vliegduif dus volgens hem maar geen kweker…. Ik zag haar en kon mijn emoties moeilijk onderdrukken, wat een geweldige duif, een 8,5 met een wit kweekoog. Ik vertelde hem dus dat ik haar wel wilde ruilen voor een jonge duif uit een goed koppel. Dat wilde hij graag, en ik ook. In 2010 kweekte ik uit haar met de Tovenaar, een geeloog, vlieg en 8+, de bekende 'Dena' met 1e Orleans Saran.
 
De prestaties van Firestone waren heel gewoon tot aan deze 1e NPO afdeling Friesland, maar dat weet ik nu wel, je kweekt ze voor de dagfond, of zware midfond met kopwind en op de vitesse of met staartwind komen dit soort typjes dan wat te kort.'
 
In afdeling 5 won Peter van der Merwe op glansrijke wijze tegen 11.572 duiven. Leuk detail is dat zijn winnaar gekweekt werd door Gert-Jan Beute en een dochter is uit zijn fameuze 'Vechtmachine', vader van een hele rits toppers waaronder 'Dalia' (1e Nationale asduif eendaagse fond 2011).  
 
Gert-Jan bijt begin september de spits van het veilingseizoen op DreamPigeons af. Hij heeft voor ons een select groepje jongen gekweekt (o.a. uit de 'Vechtmachine') en zal ook enkele waardevolle prestatieduiven te koop aanbieden!

 

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.