Duivensites.nl
 
Deze week in deze week de afgelopen week (1)
Gert Krab  18-8-2013
 

Wekelijks schrijft Gert Krab zijn ervaringen van de voorgaande week en dan met name de vluchtdag op zijn site. Vanaf nu ook met regelmaat op Duivensites.nl. Wilt u meer lezen? Kijk dan op www.gertkrab.nl.

Weekend met wederom uitstekende resultaten: De 1e en 2e met de jongen en 1, 5, 6 op de natour...

Het was weer een mooie duivendag gisteren. Ergens ben je bang dat de constante prestaties een keer wat minder zullen worden, maar dat was nu nog niet het geval. Misschien moet je dat niet eens denken - laat staan zeggen - om het ook niet te laten gebeuren. Ik heb dus niks gezegd.

De jonge duiven hebben de afgelopen week nog gewoon bij elkaar gezeten en trainden, soms ook wat met aansporing van de zomerjongen die op de natour gespeeld worden, erg goed. De oude duiven trainen voor geen meter meer en zijn daarom woensdag meegenomen met het gezinsuitje naar Brabant, zodat ze naast hun dagelijkse 5-10 minuten vliegen ook nog een keer drie kwartier hun vleugels hebben moeten laten wapperen.

Natour

De natourduiven vlogen Wolvertem, voor Elst 141 km en waren om 10:10 gelost. Gezien de ZW wind was de verwachting dat de duiven een gemiddelde van zo'n 100 km per uur zouden maken, zodat we de eerste aankomsten tussen 11:30 en 11:40 verwachtten. Tijdens het eerste zaterdagse contact met Patrick zag ik 2 duiven van oost naar west gaan en terwijl ik dat Patrick vertel en erbij zeg dat ik hoop dat het geen duiven van ons concours zijn, valt er al een duif uit dezelfde richting op het hok.

Ik zag meteen dat het wederom De 229 was, gelukkig ging ze voor haar doen snel naar binnen en werd ze geconstateerd op 11:33:55, nipt goed voor de 1e prijs in de club van 275 duiven.

Vertelde ik vorige week nog dat ik blij was dat ze op papier liet zien ook vroeg te kunnen vliegen (na als jong eenmaal steenvroeg te zijn geweest als vrachtduif omdat de chipring kapot was), had ik van de week gezien dat ze op de vitesse ook al een kopprijs won. Samen met gisteren heeft ze inmiddels een 1e, 3e en 4e! Dus op eigen hok al 3 duiven uit het Superkoppel die 1e prijzen winnen. Wordt tijd om een betere naam voor De 229 te verzinnen.

De tweede duif, kort na de eerste, was eigenlijk een jonge duif van Marlinde, terwijl ik die naar binnen probeer te krijgen vallen mijn 2e en 3e op 12:34 op de klep. De tweede was een jonge duif uit een ei gehaald bij Ad Schaerlaeckens uit wat dit jaar zijn beste duivin is geworden en de derde een duivin van 2011 nog van het soort van Eddy Noël.

Het duurt tot 11:36 voor ik die van Marlinde binnen heb terwijl dan ook de volgende koppel al rond het hok vliegt. Het binnenkomen is best wel bepalend met zulke vluchten, maar dat geldt natuurlijk voor iederen. Marlinde begint nog op plaats 10 in de club en draait er 12 van de 30 in (1:4).

Bij Matthijs ging het eveneens niet lekker met binnenkomen, hij begint met 15, 16, 20 en 21 en 11 van de 28 op de uitslag 1:4 en bij zijn eerste 6 duiven zaten er drie uit dezelfde kweekdoffer van mijn kweekhok, te weten Little Fast 138. Een doffer uit Fast 828 x Little Blue, voor ik die respectievelijk ben verspeeld en heb verkocht.

Uitslag in de club: 1, 5, 6, 22, 25, 37 enz... met 10 prijzen 1:4 van de 19 duiven mee.

Jonge duiven

Gezien de iets oostelijkere ligging van Meaux, had ik het idee dat de snelheid van de 2e NPO vlucht jonge duiven wel wat lager zou kunnen liggen en hield daarom rekening met aankomsten vanaf 14:00 uur. Matthijs was weer aanwezig, zodat ik af en toe op de laptop kon kijken of er al duiven waren gemeld.

Rond 13:50 zag ik de melding om 13:46 van Falco Ebben verschijnen (welke later een hele knappe 3e plaats op Teletekst waard bleek) met een snelheid van 1666 meter per minuut. Dat betekende dat ik binnen 1 of 2 minuten zou moeten draaien om hem voor te zitten, maar die minuutjes waren al heel snel voorbij. Intussen bleef ik de meldlijst in de gaten houden en zag dat hij zelf 7 minuten op zijn tweede moest wachten en er ook geen snellere duiven bij kwamen. Maar gelukkig vielen er toen alsnog snel twee duiven, waaronder de 1e getekende, welke na het doormelden mooi hoog in de meldlijst van Regio 3 bleven staan. Natuurlijk is het doel een Teletekstnotering, maar met de voorspelde wind had ik daar toch al niet op gerekend en net als vorige week zitten de vroegsten in Regio 4. Die van Falco die er tussen zit is gewoon een hele knappe!

Uitslag in de club: 1, 2, 8, 11, 12, 13,15, 18, 20 en 22 tegen 85 duifjes, zelf 20 mee. In de CC werd het 1, 2, 15, 19, 20, 21, enz. tegen 309 duiven.

De eerste duif won twee weken geleden al een 4e prijs en komt uit de Bonte 833 welke rechtstreeks van Wulf van Laar komt en al eerder vader van de 4e NPO Salbris werd (Nice 835 welke is verkocht). De tweede is een topper aan het worden, want hij wint de afgelopen 4 weken een 2e, 2e, 4e en 7e in de club! Hij is gekweekt uit een doffer van Comb. Stouwe-Douna uit Mr. Branco x Dochter Ché van Hans & Evert-Jan Eijerkamp en een eigen gekweekte - op de stammoeder van Wulf van Laar - ingeteelde duivin!

De jonge duiven bij Patrick

Patrick speelde zijn jonge duiven voor de derde keer in concours en had vooraf goede hoop op een mooie uitslag. De eerste vlucht was matig, maar vorige week begon hij al met de 5e plaats. Zijn jonge duiven trainden geweldig deze week, maar of dat een garantie is voor een goed resultaat waag ik te betwijfelen uit eigen ervaringen uit het verleden. Laat ik het zo zeggen, matig trainen betekent helemaal niet per definitie een matig resultaat. Wellicht is met de manier van trainen wel degelijk een verband te leggen, maar ook daar ben ik niet van overtuigd.

Maar Patrick werd in ieder geval niet teleurgesteld, want hij begint met de 1e prijs en draait er 10 bij de eerste 17 in zijn club van 250 duiven! Het mooie is dat de eerste twee uit eieren van hier komen, hoewel daar grotendeels ook bloed van zijn eigen duiven in voorkomt! De eerste komt uit een late zoon van 2012 uit het Superkoppel x een zus van Fast 828, de tweede uit een zoon van 1st Ace 2007 x een zus van Tortelini.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.