Duivensites.nl
 
Nico-Jan Koenders uit Westervoort 1e NPO vanuit St. Quentin
Falco Ebben  6-9-2013
 

Nico-Jan Koenders uit Westervoort heeft zijn grote kampioenschappen van 2013 al binnen. Op de vitesse kwamen zijn duiven dit jaar zo goed dat hij in Regio 4 van Afdeling 8 onaangewezen kampioen is geworden. Ook op zijn favoriete onderdeel, de eendaagse fond, werd het kampioenschap in Regio 4 van afdeling 8 in de wacht gesleept.

Jonge duiven

Met de jonge-duiven kende hij in het begin een dipje, maar later vlogen ook de jonge de ‘sterren van de hemel’. Op St Quentin werd de 1e NPO gewonnen met zijn NL13-1889447 ‘Tessa’, vernoemd naar zijn dochter, maar ook de 3e NPO.

Klik hier voor de stamboom van ‘Tessa’.


 
Nieuwe inbreng van Gaby Vandenabeele
 
Nico heeft zijn stam opgebouwd met zijn ‘Stamkoppel’. Het bestond uit de NL94-2609439 x NL02-2458668, twee duiven die een groot kampioen tot Nationale vedette maakten. Aan de basis van dit koppel staan duiven van Jan Ouwerkerk uit Lekkerkerk, de Belgische slager Leo Broeckx en Peter van Osch uit Zutphen.
Een zoon van het Stamkoppel, ‘Dennis’ (2e Asduif WHZB), bleek in de nakweek heel dominant aanwezig. Hij werd vader van onder meer ‘Zlatan’ (2e Asduif WHZB en 2 x duifkampioen Regio 4) welke opnieuw een grote stempel op de kolonie heeft gedrukt.

De kinderen van de basisduiven werden gekoppeld aan bijgehaalde duiven. Die kwamen van hardspelende liefhebbers, meest uit Nico-Jan’s kennissenkring.

Een schot in de roos bleek een ronde eieren welke Nico-Jan enkele jaren geleden haalde bij grootmeester Gaby Vandenabeele. Ze bleken heel goed te pakken op Nico-Jan’s stam en in veel duiven stroomt momenteel het bloed van de bijgaalde duiven uit Dentergem.
 
Op totaal weduwschap!
 
De verzorging is simpel maar doeltreffend. Er is genoeg over geschreven. Nico-Jan was een trendsetter als het gaat om de natuurlijke methode. Sinds 2002 hebben zijn duiven geen medicijnen meer gehad, uitgezonderd de paratyfuskuur in de wintermaanden. De duiven krijgen een enting tegen Paramyxo, goed voer (Versele-Laga), mineralen en grit en verder geen poespas.

Wat wel veranderd is is het spelsysteem. Al enkele keren heeft Nico-Jan geprobeerd om met zijn duiven totaal weduwschap te vliegen, maar telkens gaf hij er na enkele vluchten de brui aan. Dit jaar werden de zaken beter aangepakt en vanaf het begin doen de duivinnen het evengoed en soms zelfs beter dan de doffers.
 
DreamPigeons
 
In 2013-2014 gaan we alweer het vierde veilingseizoen in. Nico-Jan, die elk jaar tot de deelnemers behoorde, zal dit jaar wederom van de partij zijn!

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.