Duivensites.nl
 
Gewoon sneu
Sjaak Buwalda  21-9-2013
 

Lees je de blog van Michel Vanlint ook. De krasse Vlaming vult mijn mailbox met verstandige verhalen en inside informatie over zijn beleving, gebruiken en onvervalste mening. In België hebben ze voor het eerst dit jaar 14 nationale dagfond vluchten gehad, voor oud en later in het seizoen ook jonge duiven. Prachtig programma, maar natuurlijk de criticasters, lees negatievellingen, willen terug naar het ouderwetse en achterhaalde interprovinciale programma. Let wel, dit gaat allemaal over politiek en vooral geld. Zij die organiseren, kassieren. Dus kritiek vanuit het Waalse, zij willen terug naar de oude situatie. Ja, veranderingen blijken toch lastig. Het verhaal is geen ver van mijn bed show.

Vandaag krijgen we in Friesland een mail binnen, uit naam van een vereniging uit het noorden van Friesland, ondertekend door het brein van de club. Hij die het afdelingsbestuur influisterde dat hun beslissing achter de rug van de leden om, om PV als rekenaar te contracteren, volledig rechtmatig was. Deze man, wiens waarden ver van de mijn liggen, moet ook op dat moment gedacht hebben, let them eat cake. Zoek die historische uitspraak maar eens op. Regels en wetboeken zijn de messen van de angst.

Wat wil deze man, euh vereniging? Volgens het schrijven is er veel te doen om het vliegprogramma, en zij komen met een voorstel waar de rest van Friesland zich achter moet scharen. Dan hetzelfde riedeltje wat ook bij PV gepropageerd werd, het is allemaal veel beter voor ons allemaal, en de schapen zullen volgen. Wat is dit voor onzin, rebellie van de koude grond. De regelneuzelaar in het verzet met als dekmantel 'wij het volk'. Nou echt niet, nog meer verandering en beleid op emotie, machteloosheid in een grijs blikje. Geen verantwoording maar wel een mening, das makkelijk.

Waaruit blijkt het eigenbelang? Even tussen de regels doorlezen. De langste dagfond vlucht zou in hun vereniging bovenin Friesland 660 kilometer moeten zijn. Dat betekend 580km op de kortste afstand, zouden ze daar ook aan gedacht hebben? Misschien willen ze in het zuiden wel graag 700+ km dagfond vluchten in plaats van die verlengde vitesse vluchtjes, vast over het hoofd gezien. Dan de vermelding; maar 7x inkorven op donderdag. Dus het inkorven op vrijdag is belangrijker dan het belang voor de duiven? Geen enkele opmerking over geschikte losplaatsen, voorzieningen op de losplaatsen, rust voor de duiven, afstand in verhouding tot reistijdenwetgeving? Geen vier groeptrainingsvluchten voor jonge duiven, die blijken succesvol te zijn?

Laat de Technische commissie haar werk doen, dat zijn al 12 meningen, meer dan genoeg. De oplossing, verbetering zit niet in de naam van de losplaatsen of afstanden. De TC zijn al een nieuwe weg ingeslagen met een doel, natuurlijk nog veel te verbeteren. Maar dit soort Robin Hood acties leiden tot niets, pannenkoeken bakken in een pizzeria.

Verder? Weinig reden tot klagen lijkt mij zo met dit weer. Je mag azijn drinken wil je dit niet geweldig vinden voor onze vliegenisten. Vluchten voorbij, gaten in het verenpak, wees scherp op ziekten nu. Als er een moment is voor uitgebreid onderzoek, dan is het nu. Mest in zakjes, enveloppe en hop op de post naar een in duiven gespecialiseerde dierenarts. Op alle mogelijke ziekten laten onderzoeken, nu kun je er nog wat aan doen. Mocht je willen kuren tegen paratyfus, gewoon door de rui heen kuren, heeft geen nadeel, mogelijk zelfs beter omdat ze nu op hun zwakst zijn. Moderne duivensport is niet 'over de top kuren' maar het is ook niet afwachten tot het misgaat, beide zijn geen optie. Normaal verstand gebruiken.

In het voorjaar is het tijd voor 'hyper enten' de toekomst van duivensport, let maar op. Net als onze kinderen tegen alles enten, zodat ze op later leeftijd geen domme ziekten meer krijgen die voorkomen hadden kunnen worden. Paramixo, paratyfus, pokken, herpes en mogelijk coli enten, is altijd beter dan moeten kuren omdat je het in de zomer op je hokken krijgt. Gebruik maken van de mogelijkheden. Ze worden er niet zwakker van, eerder sterker, jij wast toch ook je handen na het wc bezoek?

Deze week de jongen overzetten naar het jaarlinghok, daar schijnt de hele dag de najaarszon op, lijkt mij een stuk gezonder. Voor degenen met nog een jong tegoed van de vliegers op een bon, ze zijn binnenkort af te halen. Alle goede doelen ten spijt, zal ik ook in de toekomst daar geen bonnen meer beschikbaar stellen. Ik vind persoonlijk de doelen prachtig, alleen heb ik geen zin om de betaalde top en middenkader van die 'Goede Doelen Firma's te sponsoren. Dat zijn voor mij niet meer dan aasgieren die van 'goed doel- naar- goed doel' trekken om hun zakken te vullen over de rug van goedwillende vrijwilligers die al het werk doen. Verdiep je maar eens in die organisaties, ogen en oren open. Daarbij verdient de farmaceutische industrie miljarden, geld zat voor onderzoek waar ze daarna nog meer aan gaan verdienen. Daar is de bijdrage van de duivensport maar een druppel op de hete bakplaat. Zet je voor goede doelen in als vrijwilliger en heb je er een goed gevoel bij, altijd blijven doen natuurlijk.

Zou een deel van het geld dat nu vanuit de duivensport naar goede doelen gaat, binnen de sport blijven, dan zouden daarvan vast verschillende duivensportondersteunende projecten bekostigd kunnen worden. Mijn mening.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.