Duivensites.nl
 
Anton van Veenendaal, een goed voorbeeld..
Rob van Hove  7-10-2013
 

Het is bijna nostalgisch te noemen, de manier waarop in het mooie Midwolda, de moderne duivensport wordt bedreven. Zo heb ik een heel ander beeld gekregen wat de duivensport voor een mens kan betekenen. Met dank aan mijn Groningse nieuwe duivenvrienden.

Maar, zoals ik hierboven al noemde in Midwolda, woont een gepensioneerde servicemonteur brandweer voertuigen bij de Fa. Ziegler. Die gedurende zijn werkzame leven bijna alle brandweerkazernes van Nederland heeft moeten bezoeken om ervoor te zorgen dat die mooie vuurrode auto’s konden blijven functioneren.

Maar na bijna een levenlang te hebben gewerkt om zijn gezin te onderhouden is Anton van Veenendaal een paar jaar voor zijn 65ste gestopt met werken voor zijn baas. Het was genoeg vonden hij, zijn vrouw en inmiddels volwassen en getrouwde kinderen. Tijd dus om zich is serieus te storten op de moderne duivensport anno de 21ste eeuw. Want hij is alweer een hele poos een melker waar ze hier in de afdeling 10 gedegen rekening mee moeten houden. Kortom, hij is er niet de man naar om er met zijn pet naar te gooien.

Anton houdt voornamelijk van de drie R’s van Ritme, Rust en Regelmaat.

Ik heb hem een enkele keer mogen ontmoeten en dan is hij graag en vol enthousiasme bereid om je een rondleiding langs zijn hokken en superduiven te geven. Nu moet ik er wel meteen bijzeggen, dat hij dit jaar en het seizoen hiervoor door omstandigheden niet volop heeft kunnen meevliegen in Oldambt.

Maar hij is nu op een punt gekomen om er werkelijk gas onder te geven en dat hebben zijn verenigingsgenoten en rayon concurrentie geweten. Want, tijdens de navluchten wist hij zich alweer danig in de kijker te spelen met gemiddeld 60 duiven mee en dan meer dan gemiddeld boven de vijftig en zestig procent van de prijzen te pakken.

Anton op hokbezoek bij Falco Ebben

Kijk, ik schrijf in mijn columns heel soms over melkers, die op de een of andere manier model zouden kunnen staan voor de duivensport, een fijne hobby. Nee, niet dat ik ook maar iets heb tegen de grote spelers met vele honderden duiven mee. Ik heb ook niks tegen een succesvolle melker die een leuk zakcentje wil bijverdienen. Absoluut niet. Of het moet alle spuigaten uitlopen, dan vinden ze me ook op hun graai en plunderweg. Maar gelukkig zijn die niet in de meerderheid, want veruit de meesten gedragen zich gelukkig nog als hobbyspelers en duivenkameraden.

Maar ik maak zo nu en dan graag een beetje reclame voor de goede onder de melkers, die op een gewone en prettige manier hun successen willen delen. Door af en toe een ronde laatjes of gewoon een koppel goede en gezonde kweekduiven te koop aan te bieden. De mensen die mij een beetje kennen, die weten dat ik graag een naam noem als Theo Streefkerk, vanwege zijn enorme verdiensten voor de huidige duivensport. En sinds kort durf ik ook mijn handen in het vuur te steken voor zo iemand als Anton van Veenendaal, uit Midwolda. Die inmiddels al vele goede duiven heeft gekweekt uit o.a. de duiven van de Olympiade duiven van Eppe Bodde Jr. uit Winschoten. Plus de tovenaar uit Wierden, Jan Karstens.

Ten slotte, Anton van Veenendaal, een rijzende ster in Oldambt. Die me op het hart drukte om er vooral bij te schrijven, dat een beginnend jeugdlid ALTIJD WELKOM is voor een leuk presentje uit zijn beste duiven. Dus je begrijpt nu wel waarom ik deze gepensioneerde servicemonteur is in het zonnetje wilde zetten.

Zie www.oldambt-pigeons.nl voor meer informatie over Anton!

Rob van Hove, Nieuw Scheemda.
 

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.