Duivensites.nl
 
Combinatie Lokhorst, the loft of the future!
7-1-2014
 

De combinatie die bestaat uit vader Wijnand en zoon Robert is woonachtig in Doornspijk. Een dorp dat ligt in de provincie Gelderland en deel uitmaakt van de gemeente Elburg. In Elburg zijn ze lid van PV de Postjager. Ze spelen dan ook in afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie. Als je daar tot de kampioenen hoort, wat ze zeker doen, is het niet niks. Grote concurrenten zijn onder andere Henk Scheffel, Edwin Hoogland en Comb.Vierhout. Gekende namen, en die versla je niet zomaar.

De mannen spelen in principe alle vluchten, behalve de overnacht, waarbij er een voorliefde is voor het spel op de eendaagse fond en jonge duivenvluchten.
Dit jaar werd onder andere 1e, 3e, 4e NPO gevlogen op de jonge duiven vlucht vanuit Mantes la Jolie. Een uitslag waar menigeen over kan dromen. Maar dat is niet het enige prestatiefeit wat ze de laatste jaren hebben neergezet.

Wat te denken van deze top 20 NPO uitslagen:

1e NPO Chateaudun  9.160 d.
1e NPO Mantes la Jolie  1.769 d.
3e NPO Mantes la Jolie  1.769 d.
4e NPO Morlincourt  13.016 d.
4e NPO Mantes la Jolie  1.769 d.
5e NPO Chantilly  4.381 d.
5e NPO Peronne  6.870 d.
6e NPO Bourges  3.004 d.
6e NPO Peronne  6.870 d.
9e NAT Blois sector 3  18.436 d.
9e NPO Peronne  6.870 d.
10e NPO Orleans  1.808 d.
12e NPO st.Quintin  3.765 d.
13e NPO Mantes la Jolie  3.195 d.
18e NAT Munchen  3.918 d.
20e NPO Peronne  6.870 d.

Seizoen 2013

Dat het spel met de jonge duiven bij hun favoriet is, is duidelijk te zien aan de kampioenschappen van 2013:

1e onaangewezen jong kring 1 (+/- 240 leden)
1e onaangewezen jong regio NOORD (+/- 1300 leden)
3e onaangewezen jong AFD 8 (+/- 3000 leden)

De oude duivenvluchten vielen hun dit jaar ietwat tegen, maar dat had ook zijn reden. Ze verkochten namelijk in maart 2013 een aantal van hun beste duiven op Pipa. Vanaf nu is de knop om en willen ze zich vol storten op de dagfond en jonge duivenvluchten.

1-3-4 NPO Mantes la Jolie

De blauwe duivin 13-1816321 die nu de naam ‘Simone’ draagt, bezorgde de Comb. Lokhorst het hoogtepunt van seizoen 2013. Zij won de 1e NPO. Wijnand zei voor het inkorven al: ‘Die kunnen we wel eens draaien!’ Ze had niet een bepaalde motivatie, maar stond er gewoon goed op en ze werd gespeeld vanaf het schapje.

Simone is afkomstig uit topdoffer ‘Siem’, die op zijn beurt weer een zoon is van stamdoffer Magic. Magic won onder andere de 1e NPO Chateaudun in 2010 tegen 9.160 duiven en de 4e NPO Morlincourt tegen 13.016 duiven.

Siem vloog zelf twee maal een 1e prijs en werd onder andere 2e duifkampioen dagfond van kring 1 in 2012. Verder pakte hij de volgende prijzen op de NPO vluchten:

6e NPO Bourges 3,004 d.
37e NPO Tours 2,924 d.
40e NPO Blois 4,310 d.
57e NPO Blois 3,672 d.
77e NPO Bourges 2,975 d.

Hij werd verkocht, maar er werden toch nog een aantal jonge duiven uit gehaald, waaronder dus Simone. Dat dit een lijntje van goud is, is dus maar weer bewezen.

De moeder van Simone is rechtstreeks afkomstig van Comb.Vierhout en heeft de lijnen van Jan Ganzeveld in zich. Haar naam is Lindsey.
Lindsey is ook al moeder van de 5e en 9e NPO Peronne in 2012. Zij is dus een heus kweekwonder.

Systeem

De Comb.Lokhorst kweekt winterjongen en die worden vanaf de langste dag bijgelicht. ‘Hierdoor waren de duiven waarschijnlijk met de Derby vlucht der junioren vanaf Mantes precies in topvorm’ aldus Robert Lokhorst.
Robert en Wijnand laten niks aan het toeval over. Ze doen er alles aan en zijn bloedfanatiek. Ze spelen ieder jaar met ongeveer 40 vliegduiven en hebben 16 koppels kwekers. Ze kweken voor eigen gebruik ongeveer 50 jonge duiven waarmee ze de jonge duivenvluchten spelen en 40 jongen waarmee ze op de natoer spelen.
De oude duiven gaan in principe wekelijks de mand in. Dit doen ze tot en met de dagfondvluchten. Tussen deze vluchten door worden de duiven zelf nog afgericht om ze goed in conditie te houden. De oude duiven worden opgevoerd gedurende het seizoen.
De jonge duiven worden zelf ongeveer 10 keer zelf afgericht en dit tot ongeveer 50 kilometer, daarna worden ze meteen op een klokvlucht meegegeven. De eerste drie vluchten worden ze op nest gespeeld en daarna worden de geslachten gescheiden.

Hun duivenstam draait voornamelijk hun ‘Magic-lijn’. Deze lijn proberen ze nu te kruizen met andere bewezen lijnen van onder andere Will en Falco Ebben, Arie Dijkstra en Edwin Hoogland. Zodoende proberen ze steeds verder te komen. Dat dit hun gaat lukken valt bijna niet te betwijfelen. Al helemaal niet gezien hun fanatisme. Vandaar ook de kop van dit artikel: ‘The loft of the future’ oftewel het hok van de toekomst.

Dreampigeons

Momenteel loopt de verkoop van Comb.Lokhorst op www.dreampigeons.com. De verkoop eindigt op 11 januari dus wees er snel bij.

Er worden onder andere 3 prestatieduiven aangeboden. Die hebben zich natuurlijk al bewezen, wat wil je nog meer. Maar ook worden er 6 jonge duiven aangeboden, waaronder 2 uit de Siem. Doordat Siem vorig jaar verkocht is, is dit dus een laatste kans om jongen uit deze kanjer te bemachtigen.

Ook uit bijvoorbeeld Magic’s Wonder, die voortgekomen is uit samenkweek met de Comb.Vierhout staat er een jonge duif te koop. Ook dit is absolute top, kijkt u maar eens!

Wytse Mantel

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.