Duivensites.nl
 
Maart zet vaart
Sjaak Buwalda  5-3-2014
 

Ja maar, je kijkt er wel naar... Waarnaar? Die belachelijk simpele autoglas reclame, wat zullen die balen van de warme winter. Geen gesprongen ramen en dan toch maar hopen op sterretjes in de ramen, teren op de ellende van een ander. Maar de echte doorn is de opstapeling van clichés om een maar zo simpel mogelijk publiek te trekken. Ja u weet het 'maart roert zijn staart'. Kijk en dan lig ik in een kreuk met dit warme weer. Maanden voorbereiding door allerlei zelfverzekerde reclamestuntels die ook denken hoe de wereld er morgen gaat uitzien, nou echt niet. Alle winterreclames konden zo het raam uit, hadden we niet zien aankomen hé? Hetzelfde heb je in onze sport met de 'Bergkampjes' zij die allerlei redenen zien om niet te hoeven vliegen. Zij doen ook net of ze weten hoe het weer eruit gaat zien, ga fietsen, ook leuk, past ook beter bij die grijze muizen en bekertje poetsers.

Ik loop alweer te zweten bij de hokken, is ook niet veel voor nodig, als ik de krabber zie breekt het zweet al bijna uit. Toch maar wat mestladen, die niet meer willen schuiven, in het kweekhok leeggemaakt en bij de oude doffers een flinke lading mengsel van mest en voer uit de kelders gehaald met de 'bats'. Oude duiven ook weer in vier kleine ploegjes naar buiten gehad. 10-15 minuten vliegen ze en dan rap weer naar binnen. Een paar zien nog 'spoken' en willen het liefst na een rondje alweer naar binnen, gaat vanzelf over. Hier geen dwangmatig trainen, het is nog maar maart. Ze voelen zelf het beste aan wat de spieren kunnen hebben. In hun drinkbakken zit nu een paar dagen CMK (Dr. Brockamp), om de spierpijn op te vangen met L-Carnitine en Magnesium. Je hoeft het niet te doen hoor, ik doe het wel, net zoals na de vluchten. Gewoon met de tijd meegaan, richting voorop raken. De Nederlandse schaatsers zijn hun tijd (op de concurrentie) ook ver vooruit geraakt. De oude coaches uit de jaren '80 zijn vervangen door een jongere generatie. Verbeterde voorbereidingsmethoden, verbeterde mentale voorbereiding, focus op Olympische spelen en graaien maar in het Olympisch edelmetaal. Heiden deed het ze al voor in de jaren '70, kwestie van leren en constant verbeteren. Vroeger kwamen die oude grijze coaches steeds in beeld om te vertellen hoe hun protegés presteerden, nu vertellen de hoofdrolspelers zelf hoe het gaat. Ik denk niet dat zij nog op 'brij' en 'postro' achter de kiezen hun rondjes doen. Aangepaste voeding voor optimale prestaties op het juiste moment, kwestie van voorop willen lopen om te winnen. De Amerikanen investeerden in nieuwe pakken, maar ja de benen en het hoofd moeten het doen, was niet de goede keuze, mentale methode ingehaald door de tijd en feiten. In onze sport floepen er nog wel 'normale' mannen tussen de tenoren op de uitslag, dat maakt onze sport zoveel interessanter. Dus meedoen of afhaken, klagen ga je niet harder van vliegen, ook al is het je bijgeloof. Je jaagt er alleen maar mensen mee uit het lokaal en uit de sport, ga wat anders doen dan, had ik fietsen al genoemd?

Denk nou maar niet, zoals de shorttrackers, dat succes voortkomt uit vier jaar voorbereiding en het metaal je zo om de oren vliegt. Dat vind ik toch een partij kortzichtigheid. Ook niet goed voorbereid als je in je eigen discipline niet wint, maar één van je teamleden zich wel op het hoogste niveau profileert als absolute topper in een andere discipline, maar wel op het juiste moment. Dan heb je de verkeerde methoden gekopieerd, mijn mening. Wat een bak zelfoverschatting, laat maar rollen die tranen. Je directe concurrentie is al 12 jaar vol in de beugels bezig met successen halen, die achterstand heb je. Hoe denk je zo'n achterstand in 4 jaar in te halen dan, door extra hard te trainen? Wat denk je dat je concurrentie doet dan, slapen op een nieuwe succesvolle matras? Maar goed wie ben ik, ik pleur al om bij het eerste shorttrack bochtje. De domheid ten top, zoveel parallellen met onze sport. Je zal wel een methode of soort duiven moeten vinden, die je een voorsprong, of tenminste de achterstand laat verkleinen. Hetzelfde doen als je concurrentie zorgt alleen maar dat je op gelijke afstand achterblijft.

Onder het mom, ik heb het staan en dan gebruik ik het ook, de vloeibare Oxy-B (pigeon vitality) in de drinkers bij de kweekduiven. Van mijn sportvrienden in België begrepen dat vitamine B en ook hennep dit jaar bij hun op de dopinglijst staat. Ik heb er te weinig verstand van, maar als je duiven optimaal aan de start wilt brengen en je gebruikt natuurlijke middelen waar duiven zich goed door voelen, dan hoort het toch niet illegaal te zijn? De puriteinen slaan weer volledig door, afgunst van de verliezers en de eigen beurs als geleider. Die doping instituten worden zo ook gewoon baantjeszoekers op deze manier. Regels maken de grijze muizen tot belangrijke mensen. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben tegen oneigenlijk gebruik van prestatieverhogende lichaamsoneigenlijke stoffen. Je favorieten verknoeien en een gemanipuleerde uitslag, hoe kun je daarvan genieten, dan ben je toch niet meer dan een ordinaire crimi? Betekend niet dat we de dopinginstituten gelijk tot 'heilig' moeten verklaren, zij willen ook gewoon kunnen eten. Het kan hun ook weinig schelen of jij onschuldig aan de schandpaal gaat, zij factureren wel. Waarom denk je anders dat ze zo uitgebreid in het nieuws kwamen? Cafeïne werd zomaar cocaïne, dat klinkt toch ook veel sensationeler en het trekt een veel groter publiek. Leugentjes voor de eigen kontzak, dikke rekeningen schrijven. Hier konden ze vorig jaar nog niet eens een normale dopingcontrole van de grond krijgen. Zij die hard speelden waren gelijk verdachten, de vrachtwagen gestopt en uren later pas weer op pad. Hierdoor kwam de vrachtwagen maar net op tijd voor de lossing, kregen onze duiven veel minder rust dan de rest van Nederland. Wat was de uiteindelijke uitkomst? Ze hadden te weinig mest om een juiste conclusie te trekken.

Voordat we dit jaar weer dat gestuntel krijgen, zorg eerst maar eens voor een duidelijke procedure, zodat iedere deelnemer weet wat hij kan verwachten en een dopinggebruiker niet ontsnappen kan. Een heldere lijst met verboden producten (productnamen), zonder dat het de duiven benadeeld om optimaal aan de start te komen lijkt mij. Amateurisme hebben we nu wel lang genoeg onder te lijden gehad in onze sport, wordt tijd voor een aanpak met blik naar de toekomst. Ophouden met die geheimzinnigheid, belangrijk doen en vooroordelen. Je bent toch nog steeds onschuldig tot tegendeel bewezen is in dit land?

Er loopt een mooi aantal jongen op de roosters, ze eten al voorzichtig mee, liggen 's middags vol in de zon te glimmen en glanzen. Op die manier groeien ze het mooiste op. Ze worden vaak nog mooier als je de duivin er bij vandaan haalt. Ik ga enkele doffers van nieuwe duivinnen voorzien en andersom, voor de tweede ronde. Dan op 17 dagen oud de duivinnen scheiden, worden de doffers rustig van, gevolg, extra mooie droge mestbolletjes bij de jongen. Ook al zo'n zin in het nieuwe seizoen? Duivensport doen we omdat we het leuk vinden toch?

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.