Duivensites.nl
 
Voorjaarsjokte
Sjaak Buwalda  27-3-2014
 

Mooier begin van de dag bijna niet voor te stellen. De verloren zoon van gisteren zat weer voor de plank, we zijn weer compleet. Had mezelf nog verweten een jeugdlid te zijn, en een potje voer klaargezet op de valplank voor het geval dat... Mooi. De jaarlingen knalden alweer vroeg door de blauwe luchten, de kou deert ze amper, waren flinke tijd uit beeld. Ze zitten nog steeds door elkaar doffers en duivinnen, beginnen al wat te koppelen, mooi laten gaan. Zo zullen ze de eerste weken ook de grote mand ingaan, ik wil bij de eerste africhting ze al aan de start brengen. De eerste ploeg jonge duiven zal ook naar het aangepaste jonge duivenhok worden overgezet. Ze lopen al een paar dagen op de roosters, leren eten en drinken van hun ouders die voor een groot deel alweer zitten te broeden voor de tweede ronde. Op deze manier gaan ze het mooist over naar de nieuwe omgeving.

Een groot deel van de ramen vervangen door nertsengaas. Het jonge duivenhok begint altijd te stinken, staat op het noordoosten en is eigenlijk niet geschikt om vanaf te vliegen wegens te koud. Nu komen er houten platen op blokjes bovenop de betonnen vloer. Zo komt de druk op het hout te staan en kan het vocht beter weg, stinkt het minder. Zo heb ik het ook in de oude duivenhokken, was alleen vergeten dat ik het daar succesvol had laten plaatsen. Denk nou niet dat ik handig geworden ben, geef mij een hamer en spijkers en een half uur later hang ik mezelf gekruisigd aan een boom. Nee daar zijn handige mensen voor, handiger dan mij is niet zo moeilijk, kleuters met een figuurzaag zijn al beter dan mijn gestuntel. Duivenstront verplaatsen en wat tikken gaat net. Zelfkennis...
Net het orakel gelezen, volgens mij te lang in de voorjaarszon gezeten, in ieder geval komt er weer kolder uit de vingers. Vreselijk om het vergelijk te maken tussen ochtenlossingsduiven en middagslossingsduiven. De kwaliteit zou meer terug te vinden zijn in de ochtenlossingsduiven, want ja zij moeten 900km in één dag vliegen en een meerdaagse fondduif mag dat in twee etappes doen. Welke kwaliteit? Als je beide nog nooit gespeeld hebt, en je tentoonstellingshandjes zitten je in de weg, dan rollen de vooroordelen je inderdaad uit de praatklep.

Het vergelijk slaat nergens op, het misbruik van het woord 'kwaliteit' slaat alles. Zo maak je jezelf echt belachelijk door middaglossingsduiven te declasseren al zouden die minder 'kwaliteit' zouden hebben. Kijk ik kom ook uit de Eijerkamp-school, waar de klanten mooi gebouwde duiven willen hebben. Ook die klanten hebben en hadden moeite met het selecteren van 'geschiktheid' voor de middaglossing. Daar heb je een ander fysiek voor nodig. Wat moet je met een prachtige rug, strakke stuitbeentje, spieren als ijzeren kabels, en een lang 'snelheids' borstbeen als je twee dagen onderweg bent, een stressvolle nacht moet doormaken en de volgende ochtend met kramp in het lijf het tweede deel van de reis gaat maken?

Als na 100 jaar selectie op middaglossing, die middaglossingsduiven nog steeds geen 'kwaliteitslichamen' hebben, maar ze winnen die vluchten wel van al die 'kwaliteitslichamen' zou er dan wat mis zijn met je oordeel, of is dit te moeilijk? Zouden ze juist die 'middaglossingkwaliteiten', zoals een kort borstbeen, slappere stuitbeentjes, een langere achtervleugel, een 'slappe' rug nodig hebben op reis naar huis. Waarom komen die 'kwaliteitsbouwduiven' dan niet naar voren op een middaglossing, zouden hun 'kwaliteiten' dan mogelijk in de weg zitten? Waarom zijn het die mooie 'dagfond' duiven, die doormidden breken, afgebrand en uren na middaglossingduiven komen, als ze twee dagen tegen een noordoostenwind moeten werken? Dan zou je toch eens moeten nadenken met je hoofd en niet met je ego.

Meer kwaliteit nodig voor 900km op de dag? Wat een onzin. Ik heb ook Bordeaux ZLU gespeeld 1000km op de dag en 14 geklokt tussen 20.30 en 22.00 uur en de eerste twee in de nationale top50 met 200km overvlucht. Waren die beter dat mijn middaglossingsduiven? Het waren meest duiven met Belgische achtergrond, die een mooiere bouw, mooier vanuit het tentoonstellingsprincipe en wat in het algemeen als mooier wordt aangegeven. De beste was Deyean, puur middaglossingafstamming, hij werd vader van een NU winnaar met middaglossing, dus wat zegt het nou eigenlijk, helemaal niets. Er zijn ook duiven die beide goed kunnen, ochtend- en middaglossing, maar ze zijn nog veel dunner gezaaid dan geweldige middaglossingsduiven of geweldig ochtendlossingsduiven, er komen vaak andere 'kwaliteiten' aan te pas.

Ochtendlossing zwaarder? wat een onzin. Middaglossing zwaarder? wat een onzin. De omstandigheden maken of het een zware vlucht is of wordt, niet de kilometers, niet de lossingtijd. Allemaal aannames en gemakkelijk oordelen, omdat het zo gemakkelijk is om te generaliseren, kost minder moeite om na te denken en kost minder moeite om uit te leggen. Generaliseren is oppervlakkigheid, gewoon makkelijk en vooral heel dom. En hoezo zijn het betere duiven als ze 'zwaardere vluchten' winnen? Is een winnaar van St. Vincent met wind achter een 'mindere duif' dan? Op welk gebied dan, wie bepaald dat de ene beter is dan de andere? Op basis van wat dan? leg het eens uit dan?

Ochtendlossingen 700/900 zijn vaak veel voorspelbaarder op basis van 'patroon'; kennen praktisch hetzelfde patroon als een dagfondvlucht van 500/600 kilometer qua verloop (verval in snelheid tussen winnaar en laatste prijsduif):, en spreiding van de kopduiven (oost-west/noord-zuid). De disciplines zijn ingedeeld op aantal kilometers, dat is het enige verschil. Een naam, een indeling op menselijke waarden, maar waar ligt de grens dan? Is een dagfondvlucht van 500km met 100kmpu niet gewoon een midfondvluchtje? 1000km voor de wind herstellen duiven snel van, vliegen de duiven de volgende dag alweer vol op rondjes. Bij 600km onder 30 graden hebben ze meer hersteltijd voor nodig. De omstandigheden, daar zit het verschil. De rest is allemaal interpretatie en zelfverheerlijking, of verheerlijking van je nieuwe vrienden.

Ik test veel soorten op verschillende disciplines, Nederlandse en Belgische ochtendlossingssoorten, Belgische dagfond, Nederlandse middaglossing. Ze worden op alle soorten fondvluchten gespeeld, van dagfond, middaglossing, ochtendlossing tot en met Barcelona. Denk dat ik die kortzichtigheid nog wel wat kan ondermijnen en van meer juiste info voorzien, maar waarom zou ik? Wie bewijs ik er een dienst mee? Vraag Gellemuun Utd en Nijverdal FC maar eens, hun mening hecht ik veel meer waarde aan, zij spelen ochtendlossing en middaglossing in de absolute top. Een mening vormen op basis van aannames in plaats van op feiten uit wedstrijdervaring is echt zo ............omgevingonbewust zijn..

Ik heb twee jaar ZLU ochtendlossing gespeeld, waarom ik ermee opgehouden ben? We kregen op deze ozo 'eerlijke' vluchten een Perpignan voor de kiezen waarbij het op dag 1 prachtig weer was en de duiven tot in Utrecht arriveerden. In de nacht ging het regenen en met 40 duiven aan de start was een 650. Nat. mijn plaats, ja zo eerlijk allemaal. Diezelfde duiven wonnen op de middaglossing het jaar het na 3. en 5. Nat., dus hele beroerden waren het niet. Hoe eerlijk is als 10% van het land op dag 1 kan klokken en de rest direct kansloos is? Feiten uit de uitslagen laten zien, dat bij enkele aankomsten op dag 1, in het eerste uur van dag 2 er amper duiven arriveren en de snelheid enorm duikt, zou het dan toch zoveel moeite kosten om opnieuw te starten met kramp in het lijf? Hoe komt het als wij in het noorden die 'ochtenlossingsduiven' aanschaffen, hun afstammelingen op de middaglossing er helemaal niets van bakken? Andersom verwacht ik mijn middaglossingsduiven niet vroeg op een ochtendlossing, wordt ook vaak bewezen bij anderen. Kwaliteit, of verschillende kwaliteiten? Beide kun je niet vastpakken, daarom is het interpretatie, niet meer niet minder. Wedstrijd duivensport is geen jurysport, maar gefundeerd op feiten tussen lossing en aankomst, voor de rest?
Interpretatie, meestal subjectief voor eigen gewin...

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.