Duivensites.nl
 
Arie van Beek - De Klak van IJzendoorn - is niet meer
19-6-2014
 

Afgelopen maandag 16 juni is Arie van Beek overleden. Op 11 juni kreeg Arie een hartstilstand als gevolg van een hartinfarct. Hij is gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, maar niet meer bij bewustzijn gekomen. Arie is 76 jaar geworden.

Arie was een succesvol voetballer en was later trainer bij meerdere clubs, met groot succes. Voetbal was heel belangrijk in het leven van Arie, vooral toen hij nog jong was, maar wij kennen Arie natuurlijk vooral als duivenliefhebber. Tot aan zijn dood hield hij het Klak-ras in ere. Vanaf 1976 was Arie een huisvriend van Jos van Limpt - ’De Klak’ en ieder jaar kwamen er rechtstreekse Klakken uit Reusel naar IJzendoorn. Bijna veertig jaar heeft geen ander soort duiven de hokken aan de Dorpsstraat in IJzendoorn bevolkt, en het is dan ook geen wonder dat Arie de bijnaam ’De Klak van IJzendoorn’ kreeg.

Arie was altijd al een kampioen met duiven, net als met voetbal was hij heel gedreven in alles wat hij deed. Na zijn pensioen eind jaren ’90 kreeg hij meer tijd voor zijn duiven en gingen zijn prestaties nog meer omhoog. In 1999 won zijn 99-407 ’Didi’ (vernoemd naar zijn enige kind) het Nationaal duifkampioenschap met de jonge duiven in de Vredesduifcompetitie. In 2000 won Van Beek de 1e NPO Reims tegen 26.358 duiven met zijn 00-028 ’Reimsduivin’. Het kon niet op en ook Jos de Klak genoot zichtbaar van de resultaten van zijn beroemdste ’leerling’. Arie’s 99-569 ’Blauwe Jos’ werd in 2001 duifkampioen eendaagse fond in Afdeling 8 (5e Nationaal), een jaar later werd zijn 99-621 ’Kras 21’ duifkampioen dagfond van Afdeling 8 (6e Nationaal). In 2003 won zijn ’Peronne’ 1e NPO Peronne tegen 36.550 duiven.

Toen ’De Klak’ in maart 2004 kwam te overlijden ging het met Arie ook niet goed. In oktober van dat jaar overleed ook nog zijn hokverzorger en buurman Henk Timmer. Door de combinatie van deze factoren volgde een totale verkoop in februari 2005. Lang zou de periode zonder duiven echter niet duren. Arie bleek zelf de ziekte van Pfeiffer te hebben en nadat hij was opgeknapt en het verlies van zijn twee vrienden een beetje had kunnen verwerken moesten er weer duiven komen. Deze moesten aan twee voorwaardes voldoen: 1. Hij moest ze zelf gekweekt hebben, of 2. ’De Klak’ moest ze gekweekt hebben. Andere duiven waren in IJzendoorn niet welkom.

Ondanks dat de successen van de periode 1999-2003 niet werden geëvenaard deed Arie al weer snel mee voor de eerste prijs. In 2008 won hij zelfs nog de 1e NPO Châteauroux. In 2011 kreeg hij echter opnieuw een tegenslag te verwerken. Als gevolg van complicaties bij een rugoperatie kreeg hij incomplete dwarslaesie en belandde hij in een rolstoel. Opnieuw volgde een verkoop van zijn duiven (minus jonge duiven). Na een langdurige revalidatie kon hij na ruim een jaar toch weer zelfstandig lopen. Een groot wonder volgens de artsen en te danken aan een zeer sterke wilskracht en een goede conditie dankzij een sportief leven.

Dankzij de hulp van zijn vrouw Greet, die werkelijk alles voor hem deed, heeft Arie tot op het laatste moment van zijn duiven kunnen genieten. Op de laatste vlucht waar hij aan deelnam, Salbris, won hij nog de 23e NPO tegen 4.026 duiven met zijn eerstgetekende NL12-1392661. Deze doffer stond in de tussenstand voor de eendaagse fond ook 2e duifkampioen in de regio, waar Arie heel blij mee was. Bovendien was hij heel trots op zijn jonge duiven van 2014 die in topconditie zijn en waar hij hele hoge verwachtingen van had. Helaas zal er nooit mee gevlogen gaan worden.

Arie is onverwacht overleden. Een dag voor het hartinfarct hem trof was hij nog bij mij op bezoek. Fanatiek en gedreven als altijd, maar ook vol zorgen over Greet die ook met haar gezondheid sukkelt. De duivensport heeft met hem een icoon verloren en met zijn overlijden is ook het laatste échte bijhuis van de Klak geschiedenis.

Aanstaande vrijdag wordt Arie van Beek in besloten kring begraven. Condoleren kan schriftelijk.

Falco Ebben

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.