Duivensites.nl
 
Open Dag Habru
Max van der Zwaag  20-10-2014
 

Op zaterdag 18 oktober j.l. opende Habru Lastechniek uit Doetinchem haar deuren voor de duivensport om eens te zien waar dit bedrijf toe in staat is.

Om de mensen toch iets extra’s te geven werd er voor de 6de maal deze open dag gehouden met gastsprekens Hans Eijerkamp, Stefaan Lambrechts, Henny LaGrouw en Dr Fernand Mariën.

Hans Bruins eigenaar van Habru opende de deuren en heette de belangstellenden hartelijk welkom en gaf aan het saldo van deze dag over te maken aan KWF, wat ruim enkele duizenden euro opleverde. Voor de gastsprekers van vandaag had hij niets dan lof vanwege hun grootse prestaties. Onder leiding van GertJan Beute als spreekstalmeester, werden diverse vragen uit de zaal op hun afgevuurd.

Henny La Grouw had een bron van informatie en was een open boek voor de liefhebbers. Hij liet zoals we het verwachten een pracht van informatie achter.

Hans Eijerkamp, bijna 80 jaar, zou een heel dik boek kunnen schrijven over zijn 75 jaar duivensport. Hoewel hij niet meer voor 100% met de duiven bezig is, maar een groot deel aan zijn team overlaat, is hij nog zeer betrokken. Ook deze informatie konden we delen.

Stefaan Lambrechts, een jonge god in de Belgische duivensport, zoals GertJan hem noemde, speelt al jaren super op de jonge duivenvluchten in Berlaar. Ook de prestaties van zijn duiven zijn al onmiskenbaar in Nederland.

Fernand Mariën dierenarts in Belgie met een eigen mening over de duivensport een man met een schat aan ervaring t.a.v. de medische begeleiding en het conditioneren van postduiven.

Vragen over het verloren gaan van veel jonge duiven was veelvuldig aan de orde. Reden gaven allen aan het milieu als mogelijke oorzaak, zoals stralingen e.d. maar ook de grote aantallen jonge duiven die we nu hebben en het moeilijker gezond houden van de jongen. Zo vroeg mogelijk kweken en zo vroeg mogelijk gaan africhten zou meer ervaring opleveren.

Medisch plaatje was ook bij allen hetzelfde. Alleen ingrijpen als er problemen zijn. Te veel voorbehoedend kuren haalt niets uit tijdens de vluchten. In het najaar en winter een kuur of enten tegen paratyphus was door allen aan te raden, mestcontrole is zeker zovaak mogelijk aan te raden volgens de heren.

Voedings supplimenten waren de meningen over verdeeld. De één vond het belangrijker dan de ander, maar geven deden ze het wel vanwege het tegenwoordige spel moeten de duiven snel recuperen. Middelen zoals mineralen/biergist/vismeel/proteine/voedingsolie waren echt nodig om snel weer topprestaties te kunnen leveren.

Weerstand opbouwen is ook een beetje een hype volgens de heren. Ze krijgen meer weerstand, omdat we ze goed verzorgen en begeleiden 365dagen per jaar.

Het was een superdag voor de postduivensport, Gert Jan deed super zijn best om alles in goed banen te leiden. Het publiek was zeer gemotiveerd, wat prachige leerzame reacties opleverde. De verloting bracht een leuke afsluiting van deze middag. O.a. 3 duiven van Eijerkamp, Beute en Koenders werden verkocht en een groot aantal leuke prijzen voor duiven en gezin.

Samenvatting:

-Duiven hebben behoefte aan grit en goede mineralen
-Goed voer en een goed hok is van groot belang
-Verliezen komen waarschijnlijk door de straling en het vele kweken
-Tegen paratyfus kuren of enten heeft volgens Mariën geen zin. De andere melkers vinden het wel zinvol
-Preventief medicatie geven is uit den boze. Alleen geven wanneer iets echt nodig is!
-Duiven kunnen best tegen geel. Vaak hebben de beste duiven de hoofte geelbesmetting
-Vele systeem leveren kampioenen op. Belangrijk om altijd aan je systeem vast te houden en niet teveel te veranderen

Zie verder de site www.habru.nl

Ik denk dat Habru terug kan kijken op een prima open dag.

Max van der Zwaag

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.