Duivensites.nl
 
Paul Grolleman - Het stille seizoen deel 2
Paul Grolleman  10-11-2014
 

‘Het stille Seizoen’  Deel 2

Aangekomen in de maand November is er nog steeds niet stil gezeten en zal er langzaam een periode gaan aanbreken van prijsuitreikingen, beurzen, duivendagen, tentoonstellingen, veilingen. Of juist een periode om informatie in te winnen  en/of te versterken om nog beter het volgende seizoen in te gaan.
 
Bezoekjes brengen

Het hele seizoen wordt er naar uitslagen en meldlijsten gekeken. Kosten nog moeite worden gespaard om uit te zoeken waar nu de beste duiven zitten. Of het nu Internet, Papier of een luisterend oor zijn, alles wordt in werking gesteld om alles op een rijtje te krijgen over de stand van zaken. Elk seizoen zijn er weer uitschieters in positieve of negatieve zin te vinden. Het is zaak om deze eruit te filteren zodat we in deze ‘stille tijd’ van het jaar een afspraak kunnen maken om eens een kijkje te gaan nemen in de keuken van onze idool of grote voorbeeld. Ook hier worden kosten nog moeite gespaard om bij de juiste persoon of personen terecht te komen om eventuele versterking of de informatie te verkrijgen wat je voor ogen hebt. Voor mijzelf is dit vaak een stukje rijden, maar het kan ook zomaar een dorpsgenoot zijn of via sociale media en/of een internetforum. Er wordt contact gezocht, overleg gepleegd en eenmaal aangekomen bij deze ‘toppers’  wordt er niet vergeten met de ogen wijd open door de hokken te lopen en af en toe een blik naar boven of beneden te wagen. Als dan het moment is aangebroken waarbij er een topvlieger of topkweker in de handen  wordt genomen, wordt er natuurlijk nog eens extra stil gestaan en nog eens extra de tijd genomen om te genieten en te leren van dat moment! WOW! Want zo MOETEN ze zijn!    ( Altijd een leuk leer moment… )


 
Versterking

In de avonduren wordt nog graag even het internet volledig af gestruind of er nog ergens een ‘wereld’ duif te koop is, al dan niet voor een groot bedrag. Iedereen moet natuurlijk zelf weten of die 0.0 euro’s uitgeeft, tientallen, honderden of duizenden… Niemand kan bij elkaar in de beurs kijken en we moeten elkaar hierover dan ook in de waarde laten. Maar dit alles heeft niks met versterking halen te maken, versterking zoek je, vind je, wordt je gegund en wordt vaak per toeval ontdekt. Afijn, om te versterken vragen we ons een paar dingen af :  Wat gaan we aanschaffen? Bonnetje?  Kwekers? Prestatie duiven ? Jongen ? Kruisen we ? Direct vliegen ermee ? Hebben we bakken leeg staan in de kweek dus kunnen we een doffer gebruiken? Willen we wat meer variatie aanbrengen door een goede duivin in te kruisen ?  We kunnen natuurlijk ook kiezen uit wat zomer jongen of jongen die na het seizoen pas geboren zijn. En om niet te vergeten kunnen we uit die toppertjes,  die we in de handen hebben gehad, jongen bestellen voor volgend jaar of misschien kiezen we eieren voor ons geld. Allemaal keuzes die we voor ons zelf afwegen in deze periode.
 
Administratie

Ondertussen werken we nog een complete administratie bij, heerlijk nu het ‘stil’ is. De selectie is immers uitgevoerd, de ploegen zitten gereed en de nieuwe jaarlingen zitten alweer op hun afdelingen. Alle kladjes en aantekeningen worden weer verzameld en uitgewerkt tot een geheel. Op papier maar soms wordt er ook gebruik gemaakt van software zoals compustam of duif3000 om alles in te verwerken, ook wordt bij sommige liefhebbers het Office pakket meer dan gemiddeld gebruikt om alles van de duivenkolonie in op te slaan. Uren worden er besteed aan het verwerken van de uitslagen om tot een overzichtelijke massa gegevens te komen, duiven palmaressen worden up to date gemaakt, Hoklijsten worden alweer klaargestoomd om de entlijsten zijn binnenkort ook alweer nodig.

Kortom allemaal leuke dingen om te doen in deze periode.
 
Noem het maar stil! 
 
In mijn volgende rubriek zal ik dieper ingaan op de administratie en hoe die er toe kan bijdragen om tot goede plannen en doelen te komen. Hierbij zal ik mijn eigen administratie als voorbeeld nemen. Niks mag dan ook aan het toeval worden overgelaten!
 
 

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.