Rudi Desaer - Behoort tot de grootste kampioenen van Europa!
Ad Schaerlaekens
12-11-2014
In gesprek met Rudi Desaer
In gesprek met Rudi de Saer
Was Rudi de Saer de afgelopen jaren "s lands beste op de fond? Velen vinden van wel. Omdat ook W de Bruijn en ik die mening zijn toegedaan laat het zich raden bij wie we onlangs op de stoep stonden. De prestaties van diens topduiven kenden we (ongeveer), die in handen krijgen was snakken naar adem, de klasse straalt er af. Die allemaal aan U voorstellen is ondoenlijk vanwege, echt waar, te veel van het goede. Het zou de sympathieke Vlaming geen enkele moeite kosten met een mand vol superieure vliegers en weergaloze kwekers uit te pakken. Een summier C.V. Om de gedachte te bepalen.
SUMMIER C V
- Hij is in het bezit van liefst VIER Nationale winnaars. En dat zijn dus ECHT Nationale! De snelste van heel de natie.
- In 2014 scoorde hij van provinciaal Tours tegen 6.400 duiven: 1, 2, 3, (28 op 31).
- In 2013 behaalde hij 21 zeges waarvan 4 Provinciale en 2 zonale.
Op een en dezelfde dag won Rudi 1e Provinciaal Limoges (3.434 oude) en 1e Provinciaal Bourges (3.324 jaarlingen). Van Limoges betekende dat NATIONAAL 2 en 6 tegen liefst 18.390 duiven.
- In 2009 werd hij 2e Nationaal Kampioen Fond KBDB. In feite had hij 1e moeten zijn maar dat is een lang en niet ter zake doend verhaal.
- In 2010 dan wel 1e Nationaal Kampioen fond KBDB en..
- Dat wordt hij hoogstwaarschijnlijk ook in 2014.
En dan te weten dat alle vliegers, op aandringen van zijn terminaal zieke vader, in 2010 werden verkocht. Om daarna zo snel en zo indrukwekkend terug te komen getuigt van een kweekhok dat uit moet puilen van pure klasse. En dat is voor 95% (of is het meer?) gebaseerd op de vermaarde Vandenabeele duiven met een vleugje Cools en Clique.
Het verklaart dat we de de afstammingen van de resem superduiven die daar huizen onbesproken laten. Je komt toch steeds weer uit bij Gouden verervers als de Kolonel, de Wittenbuik, Kleinen, Turbo, Bliksem, Limoges en noem maar op.
Iemand als Rudi de Saer die op amper 5 jaar tijd 2 maal Nationaal Kampioen KBDB wordt (bijna zeker) en een keer tweede moet niet alleen steengoede duiven hebben maar ook iets te zeggen. Dus is hij de volgende vedette bij wie we eens verder in de duivenkeuken willen kijken.
WEERGALOZE TOPPERS
Vooraf toch eerst enkele van zijn hellevogels aan U voorstellen. Stuk voor stuk duiven met prestaties die ronduit sprookjesachtig zijn. NEYMAR (B-12-3120018)
Fontenay 220 1
Tours Prov. 6.400 8
Limoges Nat. 18.390 6
Gueret Nat.Zone 2.222 9
La Souterainne Nat. 11.236 10
Tulle Nat.Zone 2.209 20
Souillac Nat. 3.641 28
Tulle Nat. 5.976 42
Tulle Nat. 6.972 107
Limoges Nat. 7.221 114
Cahors Nat. 7.140 176
FAVORIET (B-11-3123742)
Limoges Prov. 3.434 1
Limoges Nat. 18.390 2
Tours Prov. 6.400 3
Limoges Nat. 7.221 17
Fontenay 7.568 21
Chateauroux Nat. 15.904 40
Souillac Nat. 5.284 41
Tulle Nat. 7.350 69
Argenton Nat. 22.384 142
Vergis je overigens niet in deze laatste prijs. Die is nog 1 op 150 !
NEW TOURS (B-10-3020802)
"New Tours" is een ware exponent van de Vandenabeeleduiven. Zowat alles wat Gaby groot heeft gemaakt zit er in. Met name de "Turbo", de "Wittenbuik", de "Limoges" en de "Kleinen". En wat nog opvalt: "New Tours" won de 1e Nationaal Cahors 2014 (742 km) aan 1.062 mpm. Dat dus op vierjarige leeftijd en… hij won ook de 6e Nationaal Limoges (600 km) aan 1.816 mpm. Dus sensationeel vroeg met stevige tegenwind en al even vroeg met stevige wind mee.
Cahors National 7.136 - 1 (742 km)
Arras 264- 1 (94 km)
Tours Provincial 3.526 - 1
Tours Provincial 515 - 1
Limoges National 14.679 - 2
Tours Provincial 6.400 - 1
Souillac National 5.282 - 10
Limoges National 13.781 - 18
Brive National 11.130 - 81
Argenton National 19.782 - 87
Enzovoorts ofwel… Wie heeft er betere?
ANTONIO (B-10-3020860).
"Antonio" is, schrik niet, een VOLLE broer van "New Tours". Ze hebben als moeder
"t Goedje", een kweekduivin zonder weerga. "Antonio" won 2e en 3e prijzen in de club van vluchtjes van nog geen 100 km maar ook….
Souillac NATIONAAL 7.756 - 1e en dat met een voorsprong van liefst 5 minuten.
En nu we het toch over voorsprong zeges hebben kan "New Jens" ook wel bij.
NEW JENS (B-10-3020896).
Die won eerste prijzen van Arras (geen 100 km), Ablis, nogmaals Ablis maar ook:
Limoges NATIONAAL 13.789 duiven - 1.
En dat met een voorsprong van liefst 10 minuten. Twee broers die NATIONAAL 5 en 10 minuten vooruit vliegen? Hoe bestaat het! Tijd voor een praatje.
Lever jij dat spektakel hier uitsluitend met duiven van Vlaamse origine of…??
Dat zijn inderdaad puur Vlaamse duiven, bijna uitsluitend soort Vandenabeele.
Mag ik daaruit concluderen dat je die, voor de fond, hoger aan slaat dan bijvoorbeeld duiven uit Antwerpen om maar iets te noemen?.
Als je een eerlijk antwoord wilt dan is dat inderdaad bevestigend.
De sport heeft jou al veel mooie momenten bezorgd. Heb jij ook ergernissen?
Niet veel. Maar waar ik me wel aan stoor is de jaloezie onder de mensen. En ook het zoeken naar excuses bij eigen falen. De ligging is de meest gehoorde klacht als slecht gepresteerd wordt. Maar als de streekgenoot kan pakken moet jij dat ook kunnen en niet zoeken naar smoesjes.
Trouwens: Omdat de wind vaak zo"n beslissende rol speelt zijn hier niet de prestaties Nationaal de norm bij de selectie maar de Provinciale uitslagen.
Hoe ziet je hokbestand er uit?
Ik speel met 60 weduwnaars waarvan elk jaar rond de helft jaarlingen. Ze moeten 4 jaar vliegen, ongeveer 11 vluchten per jaar, waarbij voor mij 5 vluchten primair zijn: Limoges, Cahors, weer Limoges, Brive en Tulle.
En jonge duiven?
Dat is hier bijzaak. Geen doel maar middel. Die krijgen maximaal 10 vluchten en ik vind een keer van 400 km vliegen meer dan genoeg. Je kan ze wel uitpersen maar daar betaal je later een prijs voor. Met jongen waarvan te veel gevraagd wordt zal je nooit duiven hebben die op 4 jarige leeftijd een nationaal winnen.
Welke duiven hadden de grootste impact op de vorming van je zo succesvolle kolonie?
Daarin kan ik kort zijn:
- De Limoges lijn Vandenabeele.
- De Turbo lijn, eveneens van Gaby.
- De lijn Rufin Heymans Liedekerke, ook via Gaby. Dat bloed zit in veel van mijn zwarte cracks hier. Die Heymansduiven pakken formidabel op de "Turbo lijn".
Wel eens aan Totaal Weduwschap gedacht?
Wel van gehoord, maar niet aan gedacht. Waarom zou ik? Het gaat zo toch goed?
Dat kan je wel zeggen ja. Je hebt ongelooflijk goede duiven voor de fond. Presteren die op de vitesse ook? En als jonge duif?
Die presteren op vitesse zeker.
- De "New Jens" (1e nationaal Limoges) won ook 1e van Arras, 94 km.
- De Nationale winnaar Souillac ("Antonio") won 2e op Arras. Diens volle broer de "New Tours" (1e Nationaal Cahors) won eveneens 1e Arras. En waarom zouden ze het als jonge duif niet kunnen? Punt is dat ik me er niet op toeleg. Ik wil winnen, dat vereist bijna dat je je jongen uitperst, en zoals gezegd betekent dat later inleveren.
Vereist fond een speciale voeding?
Hmm. Niet echt. Ik voer veel mais en volle bak, maar wel steeds in kleine porties.
Trainen en nog eens trainen beweren sommigen. Vooral Nederlandse fondspelers. Want trainen is eten en eten is trainen. Zo zeggen ze. Hoe zit dat hier?
Geloof er niet zo in. Hier moeten ze dagelijks 2 maal drie kwartier trainen. Meer niet. Aanvankelijk gedwongen en met gesloten ramen. (Noot: Ook de leverancier van zijn duiven, Vandenabeele, ziet dat gedwongen langdurig trainen niet zitten. A S).
Je verduistert uiteraard ook je weduwnaars?
Nee, dat doe ik niet. Mijn probleem is dat ik me weliswaar toeleg op de kleine fond maar ik wil ook niet weg gespeeld worden op de vitesse in het voorjaar. Zo startte ik dit jaar op 4 april met 2, 3 en 4. Maar misschien doe ik fout en moet ik wel verduisteren. Zo was de laatste vlucht dit jaar, die uit Tulle, er een te veel. Mijn duiven presteerden nog wel maar dat was puur op de klasse en macht. Niet meer op de vorm. Ondanks dat ben ik toch nog groot kanshebber om opnieuw Nationaal
kampioen te worden met 8 op 8 en een coefficient van 12% wat veel lager is dan dat van de Nationale kampioen verleden jaar.
Heb jij koppels die elk jaar goede geven?
Mogelijk is "Late Zwarte van 2008" x "Tamara" inderdaad zo"n koppel. Het zijn uiteraard niet allemaal goede die daaruit komen, maar EEN goede komt er elk jaar wel uit.
Je speelt medisch nogal kort op de bal. Heb je geen angst je duiven te verzwakken?
Totaal niet. Een graadmeter dienaangaande is hoe lang duiven mee gaan. Die van mij zijn soms op hun best als ze vier jaar oud zijn. Dus zal ik het allemaal niet verkeerd doen zeker? Om maar niet te spreken over naar de knoppen helpen.
Sommigen menen aan een duif te kunnen zien of die de fond aan kan. Zie jij dat ook?
Dat zie ik inderdaad. Maar aan iets anders dan je bedoelt. Bij thuiskomst, ofwel op de uitslag.
Wat is de beste zet die je ooit deed?
Ik deed meerdere dingen goed.
- Eerst en vooral duiven halen bij Vandenabeele. Ging er in 1993 voor het eerst heen en kocht de eerste in 1995. Met name uit "de Turbo", de "Stier", de "Kléinen" en de "Wittenbuik".
(Noot van de schrijver. In die tijd haalde ik er ook uit die duiven. Ook uit de "Kolonel", vader van de beroemde "Bliksem". De stamkaarten heb ik nog, de duiven niet meer. Die opruimen was een van de grootste fouten die schrijver dezes ooit maakte. Geen geduld).
Rudy weer: Eerst heb ik er bij Gaby 10 gehaald, ook op advies van mijn vader. Nadien zijn er nog ongeveer 20 naar hier verhuisd.
- Luisteren naar mijn vader heeft me nooit berouwd en wat ik nog goed deed?
- Enkele jaren terug al mijn vliegers verkopen. Dat noodzaakte me te vernieuwen en dat heeft me geen windeieren gelegd.
Hoeveel van die duiven die je bij Gaby haalde waren op zijn minst bruikbaar?
Toch ongeveer de helft.
Ik vind dat ongehoord veel..
Inderdaad en dienaangaande heb ik nog een interessante anekdote. Had eens een jong van hem waarin ik het aanvankelijk helemaal niet zag zitten.
Te veel buispennen. Mijn vader adviseerde geduld te hebben, ik volgde zijn advies en zette hem in de volière. Na enkele maanden kende ik hem niet meer terug. Niets geen buispennen meer en hij zou mijn eerste echte super worden.
En wat is de grootste fout die je ooit maakte?
Niet naar mijn dierenarts luisteren. Proberen slimmer te zijn dan hij. Toen mijn duiven er eens niet fris bij zaten adviseerde hij te kuren tegen de koppen en voldoende lang. Maar na 2 dagen kuren oogden ze al terug goed en ik stopte er mee.
De weken nadien weer niet goed gespeeld en ik zocht naar drogredenen. De wind, de ligging, men kent dat. Tot ik het beu werd te spelen beneden mijn niveau. Ik ging terug naar die dierenarts en volgde nu wel zijn advies, kuurde voldoende lang en kreeg ze terug op de rails.
Hoe heet die dierenarts?
Dr. P. Blancke. Die is trouwens nog mijn vertrouwensman als er problemen zijn.
Van wie heb je echt veel geleerd?
Gaby en mijn vader. (Noot: Uit alles blijkt dat Rudi heel veel respect heeft voor zijn in 2011 overleden vader. Dat siert hem als mens!).
Wat is de grootste flauwe kul in duivensport?
Dat je de goede niet kan kopen zoals vaak wordt beweerd.
Wat vind je van de ogen theorie?
Allemaal zever.
Lees je veel? Kijk je veel op internet?
Beide. Vooral in de winter lees ik graag over duiven.
Moet het op de hokken boven de koppen van de duiven open of dicht zijn? En wat vind je van verwarmen?
Boven moeten de hokken open zijn. Althans, zo denk ik. Ben voorstander van verwarmen door middel van die bekende platen, vooral bij vochtig weer.
Aangaande de hokken heb ik weer een interessante anekdote. Ooit had ik een hok waarop de duiven van geen kanten presteerden. Erger nog, op dat hok tierden ze voor geen meter. De duiven hadden er zo slecht aard dat ze niet eens zin hadden binnen te komen. Ze zaten wezenloos op het dak te suffen. "Wateraders" zei Gaby. Ik lachte hem uit. Ik ben van nature erg nuchter en geloofde er niet in. Onder het hok was wel een waterput, maar daar konden de duiven toch geen weet van hebben?
Maar het liet me niet los. Op een dag zo"n soort pendelaar laten komen, de wateraders om laten leggen en je gelooft het niet. De duiven op dat hok veranderden vrijwel meteen in vitale en kerngezonde duiven. En wat belangrijk is: Ze presteerden. Op datzelfde hok dat jaren lang niet deugde zitten vandaag de dag zelfs mijn beste vliegers. Vanaf toen neem ik wateraders dus wel serieus.
Wat vind een super kampioen als Rudi de Saer belangrijke bij producten?
Ben zeer tevreden over de producten van Rohnfried.
Doe je iets speciaals voor een belangrijke (Nationale) vlucht?
Helemaal niks en zeker niet proberen extra te motiveren. Het leidt zelden tot iets en nadien betaal je er een prijs voor.
Nogal wat mensen nemen tegenwoordig hun toevlucht tot "uitroken" als de prestaties minder worden en de kopjes niet zuiver zijn. Doe jij dat ook?
Heb een keer de proef gedaan. Een hok uitgerookt en een ander niet. De vlucht die volgde werd het best gespeeld op het hok dat NIET uitgerookt was. Het zal wel toeval zijn maar… het had eens andersom moeten zijn.
Dan had ik voor eeuwig en altijd geloofd in uitroken.
Bij problemen vertrouw ik op mijn dierenarts. En ik ben niet een van die lui die beweren nooit iets te doen terwijl het tegenovergestelde waar is.
Vooral ornithose (kopziektes) en geel worden hier in de gaten gehouden en ook… coccidiose. Sommigen vinden coccidiose geen probleem, maar ik denk daar anders over. Als ik er tegen kuur is het wel meteen nadat het wordt vastgesteld. Zo lang mogelijk voor de vlucht dus. Tegen tricho durf ik vlak voor een vlucht kuren, tegen coccidiose niet.
Verlies jij ook veel jongen en is Adeno ook voor jou een probleem.
Verliezen? Hmm. Heb van de 140 jongen nog 100 over. (Noot, het is nu 10 augustus). Elders is het veel erger naar ik hoor. En Adeno? Krijg elk jaar wel enkele opstootjes maar dr. Blancke heeft daar uitstekende medicatie voor.
Wat zijn momenteel je allerbeste duiven?
Moeilijk. Hang gelukkig niet van een of enkele duiven af. Maar als ik er dan toch moet noemen zijn dat "Neymar" (12-108, een zwarte doffer), de "Favoriet" die met name een 2e Nationaal Limoges won en natuurlijk "NewTours", en niet alleen qua prestaties. Hij won de 1e prov. Tours de dag voordat mijn vader overleed. Ik heb dan ook een zeer emotionele band met deze duif.
Tot zover Rudi de Saer, de laatste jaren dus mogelijk de allerbeste op de kleine fond in Belgenland. Dat heeft hem niet "doen verworden" tot een dikke nek, eerder integendeel. Rudi zal geen woord harder uitspreken dan het andere, bleef de bescheidenheid zelve. Ook merk je aan alles met een vakman te doen te hebben, iemand die zeer bewust met duivensport bezig is. Hoe anders kan je trouwens zo veel jaren zo goed spelen? Dat tegen de sterkste concurrentie en die vind je dus nationaal. Uitblinken of beter nog winnen tegen alles en iedereen. Van de Franse tot de Nederlandse grens, van de Noordzee tot Duitsland. Dat is zijn ambitie en die maakt hij meer dan waar. Wie de laatste jaren beter deed mag zijn hand op steken. Maar ik vrees weinig opgestoken handen te zullen zien.
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het
niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of
reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.