Duivensites.nl
 
Johan Hamstra - Gert Jan Beute
Johan Hamstra  4-12-2014
 

Gert Jan Beute Wilhelminaoord - “Een groot kampioen met een meer dan eigen mening”

Als er een liefhebber in den landen moet zijn waar je 48 uur in een etmaal mee over duiven kan kletsen, dan is het wel mijn gastheer van deze keer, de 48- jarige Gert Jan Beute. Wie kent hem eigenlijk niet? Of het nu zijn al jarenlange goede duivenspel is, zijn eigen mening over de duiven, het leiden van een forum of de stukken die hij als columnist geregeld aan het papier toe vertrouw, ja, hij is een bekende in duivenland, en een meer dan groot duivenkampioen. Buiten het voorgaande is hij binnen de sport ook nog een veelgevraagd selecteur, en dit niet alleen in eigen land. Nee, het is geen hoogmoed van Gert Jan, maar hij staat bekend om zijn inzicht, eigen theorie van de uiterlijke kenmerken van goede duiven, de echte cracks wel te verstaan. En dit alles ook nog buiten zijn eigen verplichte werkzaamheden op het tankstation om, waar hij ook alweer ruim 25 jaar werkzaam is.

Gert Jan

Onze hoofdpersoon van dit verslag is net als vele andere onder ons via vader op zoon de sport ingerold. Als je Gert Jan een beetje kent weet je dat het een zeer opgewekt en uiterst positief persoon betreft. Maar zo bezit hij ook een kort lontje, en zoals hij zelf aangeeft, heeft hij behoorlijk lange tenen. Hij heeft voor zichzelf vaak het gevoel, “sta je niet achter me, dan ben je tegen me”. Maar goed, als je hem kent, weet je wel beter, althans, ondergetekende wel. Ja, hij is een man die op een meer dan zalige manier zijn eigen mening geeft over alles binnen de sport en zeker, over de duif zelf. Je kan hem dan ook mijn inziens het beste zien als een soort vertegenwoordiger naar buiten toe namens de duivensport.

Wijlen Arnold Beute

Vader, wijlen Arnold Beute runde eind jaren vijftig, begin jaren zestig een eigen voerhandel aan huis. Doordat hij ook het nodige duivenvoer verkocht, toen trouwens nog in zakjes van 5 kilo aan zoal de plaatselijke liefhebbers haalden deze hem al snel over om zelf ook duiven te gaan houden. Vader Beute besloot zo rond het jaar 1963 om zijn intrede te doen in de sport maar nam zich een doel voor ogen, “hij wilde voor zijn tijd al enkel alleen het allerbeste wat er rondvloog”. En laten we wel wezen, in die tijd waren dat zonder twijfel de Janssenduiven van de mannekes uit het Belgische Arendonk. En geeft Gert Jan aan, een soort dat hij zijn levenlang trouw is gebleven. Na de intrede van vader Arnold in de sport zo in het jaar 1963 zag onze Gert Jan in het jaar 1965 het levenslicht. Dus, we kunnen concluderen dat hij zijn hele leven al in de duiven zit. Als klein kereltje ging hij dan ook al met vader mee om bij vele topspelers in die tijd een kijkje te gaan nemen. Zo kwamen ze zoal bij mannen als Delbar, de Janssens, de Klak, Tournier etc. etc. En als je Gert Jan Beute zo de verhalen hoort vertellen uit deze mooie tijd, ja, in gedachten beleef je het gewoon weer.

De liefhebber Gert Jan Beute.

Vanaf het jaar 1986 is Gert Jan de verzorging voor een groot gedeelte over gaan nemen en vanaf het jaar 1999 is hij geheel zelfstandig gaan vliegen na het overlijden van vader Arnold Beute op 8 mei 1999. Tegenwoordig heeft Gert Jan van de nodige mensen hulp. Want buiten al zijn werkzaamheden om is hij ook nog directeur, wat een duur woord geeft ie zelf aan van “Gert Jan Beute Duivenproducten”. Hier later wat meer over !!!

Zo heeft hij hulp, zoals hij zelf aangeeft van zoals zijn Klaasje, wat tevens zijn rechterhand is. Zonder haar zou de duivensport hier niet zo gedaan kunnen worden zoals het zou moeten. Wanneer hij naar zijn werk is, laat zij ze vliegen en geeft ze de duiven te eten. Schoonmaken e.d. kan Klaasje helaas niet meer door een ernstige spierziekte. Eigenlijk hoeft dat ook niet geeft Gert Jan aan want Elco Homma komt hier de hokken schoonmaken. 

De duiven van nu en door de jaren heen

Om u een indruk te geven dat je enkel en alleen maar kan slagen met het beste van het beste was dit ook de insteek al van vader Arnold Beute. Zo was het 1963 als vader Beute zijn eerste vier koppeltjes bij De Klak aankocht. Dit waren nazaten van zoal “Vechter” x “Witpenneke” (ouders van “46” van Verbart), “Jong Koppel”, en “Jonge Vechter” en “Rappe”. Allemaal gewezen toppers van het hok van Jos de Klak. En het was 1964 als er met jongen uit deze duiven aan de wedvluchtend werd deelgenomen met overwinningen tegen zoal ruim 3.500, 4.400 en 5.500 duiven.
De jaren die volgde werden er door zowel eerst vader en later met zijn zoon Gert Jan de nodige hokken bezocht die uit de Klakduiven waren opgebouwd. Zo kwamen deze duiven van zoal Dokter Linssen, Eppo Bodde. In latere jaren werd er ook aangeklopt bij zoal Joop Beumer om uit zijn toppers,  zoals uit de “De Jemie”, die weer verwant was aan de “46-Verbart” te putten. Maar ook bij Eijerkamp en deGebr. Borgmans werden duiven bekomen. En, het hok Beute was, zoals vele onder ons wel weten, een waar eldorado voor de liefhebbers van De Klakduiven.

2006

In het jaar 2006 werden de eerste vreemde duiven gehaald. Deze kwamen toen stuk voor stuk bij Hans Eijerkamp & Znn vandaan. Dit kwam toen nog door de aankoop van een keuken waardoor er 26 stuks uit het kweekhok naar de hokken van Beute kwamen. De jaren daarna zijn er nog op diverse andere hokken duiven gehaald, maar welsteeds van de beste en betere spelers en uit hun beste duiven. Zo werd er aangeklopt bij mannen zoals; Leo Heremans, zowel rechtstreeks als via Eijerkamp & Znn, rechtstreeks Gerard en Bas Verkerk, rechtstreeks C ornelis en Gerard Koopman, Rein Gaal, Gunter Prange en van Bas en Luc Geerinckx.   



Waarom deze omschakeling.

Zoals al aangegeven is Gert Jan een druk baasje, bezit een meer dan eigen mening, en nog meer van dit soort zaken. Dit was dan ook de reden dat hij, na eenmaal zijn eerste boek gemaakt te hebben, over de uiterlijke kenmerken van Crack duiven deze ommezwaai op duivengebied te hebben gemaakt. Gert Jan geeft hier over aan dat hij toen de beste duiven van Nederland en verschillende in België en Duitslad in handen kreeg, hierdoor zag hij dat de absolute nationale toppers anders in de hand (qua bouw en uitstraling) waren. Eenmaal terug kijkend naar de aanwezige duiven in die tijd op eigenhok wist hij het zeker, Zeker 80% van zijn eigen duiven voldeden niet, en waren niet goed genoeg voor de absolute nationale top. Van de ruim 130 duiven die op dat moment op de hokken zaten zouden er, na later bleek 100 stuks van verdwijnen in twee jaar tijd. Maar geeft hij aan, alles wat nieuw kwam werd wel tegen de ouwe toppers van de Beute Klaklijn (lees 2000-063 Superduivin 063) gezet gaan worden. Zo moeten alle huidige duiven, en zeker die voor nakomelingen moeten zorgen, maar zeker ook die moeten vliegen super van bouw zijn en om Gert Jan zijn eigene bewoordingen aan te geven, “Het moeten achtjes zijn”. De ideale Beute duif is dan ook een wat kleinere duif, rond van bouw, een beetje kort van borstbeen, en super gespierd. Hij geeft aan dat ze als het ware allemaal 10 uurtjes moeten kunnen vliegen.

Praatjes vullen geen gaatjes.

Inderdaad, ik ken er genoeg, als je ze hoort praten denk je van ……. Maar kijkend naar de praatjes van Beute met de daarbij stapels behorende bewijzen, ja, dan is het stil. Natuurlijk, iedereen heeft voor- en tegenstanders, en zeker ook Beute als hij weer eens met zijn kop boven het maaiveld uitkomt. Maar nogmaals, de bewijzen stapelen zich ieder jaar maar op. Maar ook op eigenhok is er de laatste jaren meer dan formidabel spel gespeeld.



1e en 2e Nederlandse Olympiade duif 2011 Poznan Categorie H
1e Nat. Asduif Eendaagse Fonf The Best of the Best 2011
1e Nederlandse Dagfondduif WENC 2009
1e N.P.O. Orleans 2012
1e N.P.O. Sezanne 2013
1, 2, 4 op Hapert tegen 13.553 duiven.
Etc. etc. etc.

Gert Jan, waar let jij op als uiterlijke kenmerken dan bij de duiven?

Ten eerste moet de duif goed in evenwicht zijn, goede spieren bezitten met de juiste spanning erop. Ze zijn iets kleiner dan de doorsnee duif en verder ziet hij graag een goede verspringing in de vleugel.

Kijk je naar de stamboom of naar de duif?

Eerlijk is eerlijk, hij kijkt naar hoe de duif is zoals hiervoor omschreven. Natuurlijk, hoe meer toppers er in de stamboom voorkomen, en in deze niet van twintig jaar terug, des te meer kans op weer een topper je hebt met een mooie stamboom, maar de duif moet gewoon goed zijn.

Stamduif “De Vechtmachine”

Deze meer dan prachtige doffer mogen we betitelen als de ware stamduif van het hok Beute. Zo werd hij zoal vader van “Dalia” die als weduwduivin zoal de titel 1e Nationala Asduif Eendaagsefond 2011 op haar naam schreef. Maar hij is ook vader van zoal de 2e N.P.O. Pithiviers tegen 7.385 duiven bij vriend Willem Heinhuis. En als Gert Jan zelf het N.P.O. concours vanauit Sezanne weet te veroveren was het Peter van de Merwe, die later dit winterseizoen ook mij uitgevoerd aanbod komt. Peter won namelijk in afdeling 5 tegen 11.572 duiven en, dit met een dochter van “Vechtmachine”. Dus, niet enkel op eigenhok geeft hij winnaars en hij mag dus met rechtdoor het leven gaan als een superkweker.   
Ook de ouders van deze gigant zijn zo van edele bloeden. Zijn vader is “De Triller” die Gert Jan uitzocht op de hokken bij Eijerkamp, terwijl hij zijn moeder op de hokken van Gerard Koopman.
Dus het klinkt eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, kweken uit de allerbeste duiven, goed selecteren in de hand, en alle weken spelen en dan gewoon de beste overhouden.
 

Wat is jou/jullie systeem?

Met alle aanwezige duiven wordt er aan winterkweeek gedaan. In principe brengt iedere duif zijn eigen jongen groot want, en geeft hij aan, “als hij geen jongen wil van een duif of een koppel heb je er geen vertrouwen  in, en bij geen vertrouwen hoort hij of zij niet op je hok. Simpel, maar wel doordacht ijkt mij zo. De koppeldatum is hier meestal tussen 5 en 10 december. De vliegduiven komen na deze ronde winterkweek niet opnieuw op eitjes. Ze staan dus vanaf zeer vroeg al op weduwschap. Zouden er bij een koppel weer eitjes naast de jongen liggen dan gaan de duivinnen er af en moeten de doffers verders zelf de jongen groot brengen.

Tijdens het loslaten van de vliegduiven rouleert hij, wat inhoudt dat eerst de duivinnen los mogen. In deze tijd schuiven de doffers door naar het onderkomen van de duivinnen. De duivinnen worden binnengehaald op het hok van de doffers en krijgen dan altijd wat pinda’s als ze daar binnenkomen. Daarna de doffers eruit en worden de duivinnen weer doorgeschoven. 
Met het spel speelt hij iedere week al zijn vliegduiven en na een aantal weken worden er al duiven thuisgehouden die gewoon niet presteren. Hij speelt het verdere programma dan verders af met enkel de betere. Vandaar ook op de latere vluchten de vele vluchten met hoge prijspercentages.



Het voeren

Wie hem kent weet dat hij voor kwaliteit gaat en niets anders. Dit is dan ook de reden dat hij qua voer zijn hart verkocht heeft aan het merk Beyers. Altijd voert hij dezelfde mengeling en zodra de fondvluchten zich aanmelden dan geeft hij wat meer pinda’s en Superenergy erbij. Daarom zegt hij ook dat hij de duiven nooit te licht heeft en eerder wat te zwaar.

Medisch

Ook op het medische vlak is er het nodige veranderd ten opzichte van jaren geleden. Buiten de verplichte en benodigde Paramyxo enting om geeft hij zo goed als niets meer op medisch vlak. Met enige regelmaat gaat hij naar Nanne Wolff en enkel op zijn aanraden zal er worden ingegrepen. En zoals we weten, ook over dit onderwerp heeft hij een geheel eigen mening. Zonder medicatie kan je niet spelen als je bepaalde dingen niet ziet. Ja, dan kan je het beste een schema volgen maar zegt hij ook weer, je moet over alles nadenken wat en hoe je het doet, en natuurlijk, waarvoor. En hem kennende, Gert Jan wil gewoon alles weten als het zijn duiven betreft. 

Schema met eigen producten

Ondanks dat hij van het medische echte schema is afgestapt geeft, en gelooft hij met meer dan 100% in zijn aanpak. En dat hij dit met andere wilde delen heeft hij dan ook een eigen productenlijn op de markt gebracht.  En waarom een eigen productenlijn, simpel, omdat er gewoon teveel troep op de markt is geeft hij aan. De producten die hij geregeld geeft zijn zoal; Suppe, Olympic MG Mix, Beute Lecithine Olie, Beutebak en Beute korrels. En tevens geeft hij aan dat hij alles in deze gewoon in eigenhand heeftgenomen. En voor hen die belangstelling hebben, neem gewoon eens een kijkje op zijn eigen site zonder al teveel reclame te maken !!!

Enkele uitslagen van het hok Beute 2013

27 April             Hapert              1.988 duiven ACG          55 mee, 37 prijzen 4,8,11,28,33, etc
4 Mei                St. Truiden        2.045 duiven ACG          55 mee, 27 prijzen 3,4,9,16,27,39,etc
25 Mei              Sezanne               474 duiven ACG         30 mee, 25 prijzen 1,6,7,9,11, etc
1 Juni               St. Quentin        1.482 duiven ACG          40 mee  31 prijzen 2,3,8,9,10,11,18,20, etc
29 Juni              St. Quentin        1.082 duiven ACG          40 mee  31 prijzen 2,4,5,6,7,11,13, etc
13 Juli               St. Quentin           784 duiven ACG         10 mee    8 prijzen 13,19,28,45,47,51,71,88
10 Augustus      Hapert           13.553 duiven Afdeling    30 mee  25 prijzen 1,2,4, etc

Uren kun je kletsen.

Inderdaad, uren kan je kletsen met deze man. In deze mag ik natuurlijk niet zijn gastvrije partner en rechterhand Klaasje vergeten. Maar ook zijn gabbertje Willem Heinhuis mag ik niet vergeten want ook Willem was meer dan aanwezig tijdens dit meer dan mooie, en uiterst gezellige en leerzame bezoek.



Johan Hamstra


 

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.