Duivensites.nl
 
G & G den Houdijker, Hekendorp - De Stille kampioen!
Patrick Noorman  30-12-2014
 

G & G den Houdijker, Hekendorp
De stille kampioen



Soms zit je weleens uitslagen te kijken en dan valt je ineens een nieuwe naam op. Diegene speelt fantastisch en je besluit om hem wat vaker in de gaten te houden. Het is een naam die je nooit in de krantjes of op internet leest, maar als je de uitslagen bekijkt, dan zijn de resultaten geweldig. G & G den Houdijker is zo’n combinatie in Afdeling 5. Nog niet zo bekend in het enorm sterke Zuid-Holland, maar de prestaties zijn geweldig. Hoogtepunt in 2014 was hun topnotering op Peronne. Zij speelden daar de 5e NPO tegen 10.193 duiven. De laatste jaren zijn de prestaties als een komeet de lucht in geschoten en in deze reportage leest u alles over het bijzondere systeem.

Systeem

Zonder de vrouw van Gert, kon de duivensport nooit op kampioensniveau bedreven worden. Zeker 80-90 % van de verzorging is in handen van Gert zijn vrouw en hier is hij daar dan ook enorm dankbaar voor. Gert werkt zelf onregelmatige tijden en is vaak lang van huis. Vroeger was het altijd haasten om de duiven te kunnen doen, maar sinds een paar jaar springt zijn vrouw ook vaak in om te helpen. Ze doet alles voor de duiven en schuwt het ook niet om een duif te pakken en zelfs in te manden. De duivensport is op deze manier veel makkelijker en zorgt voor minder stress.

De favoriete vluchten zijn alle vluchten van Vitesse tot en met de Dagfond. Dit programma wordt gespeeld met 24 koppels op totaal weduwschap. De duiven worden niet voor de vluchten getoond en bij thuiskomst mogen ze bij elkaar blijven tot na het afslaan. De oude duiven worden de eerste paar weken verduisterd. Dit wordt niet gedaan om de pennenrui tegen te houden, want dat is nooit het probleem. Het verduisteren wordt wel gedaan om de vormpiek wat later in het seizoen te krijgen.

Er wordt gestart met 50-60 jonge duiven en die worden veelvuldig opgeleerd. Er wordt aan winterkweek gedaan en de oude duiven worden niet meer herkoppeld. Ieder jaar is het streven om de duiven rond 30 april op te leren. Dit gebeurt vrijwel gelijk op een moeilijk niveau. De duiven worden namelijk niet ver opgeleerd, maar wel altijd 1 voor 1. De maximale afstand ligt meestal rond de 20 km. Duiven leren hierdoor echt alleen naar huis te vliegen. Het opleren wordt voor de eerste vlucht ongeveer 10 keer gedaan.

De duiven trainen dagelijks een uur en als duiven goed gezond zijn, is deze tijdsduur geen enkel probleem. Duiven moeten in topconditie aan de start gebracht worden, anders kun je tegenwoordig niet meer meekomen met de grote mannen.



Voeding

De duiven krijgen heel het jaar door VTB 22. Dit is een kweekmengeling en die wordt naar gelang de behoefte aangepast. In het begin van de week wordt dit wat gemengd met Superdieet en Zuivering. Later in de week komt VTB 22 erbij in de mengeling en wordt er extra mais gegeven.
De duiven krijgen geen bijzondere bijproducten, alleen grit, snoepzaad, hennep en pinda’s krijgen ze als toetje.

Medisch

Gert en zijn vrouw zijn geen mensen van een strikte medische begeleiding. Wel is Gert zo eerlijk om te melden dat hij alles in huis heeft. Mocht er wat zijn, wil hij direct in kunnen grijpen. De ervaring leert dat een sterke stam duiven eigenlijk zonder medicatie kan. Dit komt Gert ook mede door zijn innovatieve idee van het ‘drinknippelsysteem’.

Drinknippelsysteem

Het idee is ontstaan nadat Gert een drinkinstallatie moest monteren voor vleeskippen.Dit heeft hij bij zichzelf ook gemonteerd, maar dit werkte niet goed. De duiven konden er bijna niet uit drinken en morsten meer dan er werd gedronken.Daarna heeft Gert de nippels aangepast aan de kenmerken van een postduif. Postduiven hebben een spitse snavel en kunnen drinken(slikken) en kippen niet!



Door een klein vlakje aan de kop van de nippel drukken de duiven, als het ware,de kraan open.Dan kunnen zij drinken zoveel zij willen en als het vlakje los is, zit de kraan weer dicht.Dit leren de duiven verbazend snel. Bij PIPA bijvoorbeeld komen duizenden duiven per jaar in ongeveer 50 afdelingen. De duiven leren direct het drinken, net als bij alle nieuw geinstalleerde hokken. Jonge gespeende duiven lopen direct naar een nippel en pikken eraan, net als aan een druppel die langs het gaas loopt.Daarmee leren ze dus zeer snel het kunstje.
Om het lekken op het hok te voorkomen heeft Gert speciale bakken gemaakt, waar het water in valt en wordt afgevoerd.Het water komt indirect( via een drukverlager)in de leiding van het systeem. Hierdoor kan er geen vuil of lucht in het systeem komen en voorkomt dit besmettingen. Sommige liefhebbers hebben een (verkeerd)beeld van het systeem, zonder het goed werkend in de praktijk te hebben gezien.Het is bijvoorbeeld een misverstand dat de duiven niet voldoende drinken.Dit bewijst de praktijk door in ongeveer 6 seconden voldoende water op te nemen. Dus 10 duiven per minuut met een nippel,  is 2 nippels per hok meer dan voldoende op een afdeling .Het idee van besmetting is een misverstand doordat de duiven op het kraantje drukken spoeld het water de nippel steeds weer schoon en bacteriën zwemmen niet tegen de stroom in!

Door het gebruik gaan de duiven niet sneller vliegen, maar het helpt wel tegen het besmettings gevaar in vergelijk met de drinkpan.De gebruikers weten ook dat er veel minder of soms geen medicijnen meer nodig zijn om de duiven gezond te houden.Dus is de dip na een kuurtje ook niet meer van toepassing.
Nooit geen pannen meer ontsmetten of vullen scheelt dagelijks erg veel tijd en je voorkomt hiermee een groot besmettingsgevaar!



Stamopbouw

Het kweken is hier geen moeilijk verhaal. De beste duiven worden al jaren tegen elkaar gekoppeld en daar blijven tot op heden nog superduiven uit komen.
De stam van Gert is opgebouwd uit verschillende lijnen:

  • Kees Bosua, Dordrecht
  • Kamerbeek, Woerden via Henk Gerritsen
  • Schouten
  • C & C Broekhuisen, Gouda (zie reportage oktober)
  • Houdijker/Stekelenburg, Snelrewaard (o.a. uit de 1e WHZB duif – lijn ‘666’, Henk Melis)
  • P. Punt, Hardinxveld worden ieder jaar duiven mee geruild. Beiden zeer succesvol!

Hoogtepunten Afdeling 5 Z.H.O.

  • ‘939’ heeft het fenomenaal gedaan en maakt kans op een Olympiade plaats (2e Allround Afd. 5)
  • 2e vitesse+ 4e duifkamp.
  • 8e midf.+ 10e duifkamp.
  • Dagfond 7e duifkamp.
  • Gen. O.D. 7e oa. +2e en 6e duifkamp.
  • Jonge duiven 10e
  • Natour 3e+ 4e aangw.
  • Gen.totaal 6e +10e Aangw.
  • 1e duifk +10 duifk.

Slot

Gert is een fantastische melker, die samen met zijn vrouw er alles aan doet om beter te presteren. In plaats van weg te gaan bij de concurrentie, zoekt die juist de mannen als Verkerk, De Bruijn, etc. op. Van concurrentie word je alleen maar sterker en dat is de afgelopen jaren ook duidelijk te zien. G & G den Houdijker, een hok om in de gaten te houden.
 
 

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.