Duivensites.nl
 
Simon van Grol - Is kweken toeval of kunnen wij er wat aan doen?
Simon van Grol, Bilthoven  7-1-2015
 

Kweeksysteem Bruce Lowe

Rond 1895 scheef een Australische (Bruce Lowe) succesvol fokker met ren paarden, iets wat er vandaag de dag nog veel wordt gebruikt in de ren-paardensport. Bruce lowe was een onderzoeker en hij zocht succesvolle ren-paarden diens ouders en voor ouders. Wat hem o.a opviel was dat de meest succesvolle paarden in deze sport lijn inteelt producten waren aan beide kanten van de stamboom! Deze stamboom werd gedomineert door 1 paard! Bruce lowe schreef hier een boek over genaamd ( ren paarden fokken door figuur systeem)Duivensport

Zo rond 2006 ben ik mij meer gaan interesseren in de top duiven! De echte stamleggers, duiven die met kop en schouder boven rest uit steken! Wat maakt hun zo bijzonder? Een ding ben ik 100% zeker: top duiven krijg je door een strenge selectie, maar een top hok met duiven krijg je door slim te kweken met deze toppers!!

Kijk het maar eens na bij de grote melkers in de duivensport vandaag de dag. Hun toppers komen meestal uit 1 of 2 lijnen. Elke topvlieger op het hok heeft deze stamduif wel in zijn stamboom. Wel met zo een stamlegger kan je het systeem bruce lowe toepassen. Het heeft geen zin om dit te doen met de 2e duifkampioen in de B poul! Je zal nooit beter worden dan die 2e kampioen. Geloof niet in potjes of poedertjes, topduiven moet je hebben, die met kop en schouders boven de rest uit steken. Deze duiven moet je kweken, selecteren en weer kweken. In ieder regio gaat wel een verhaal van de witte raaf hoe vroeg deze wel niet is iederen week dit weer herhaalt. Met deze duiven kan je het systeem bruce lowe toepassen. Heb je deze duiven niet, dan is het geen probleem. Probeer kinderen of kleinkinderen te krijgen of te kopen. Kweek je duiven zoals Bruce Lowe de beste paarden te wereld ontdekte. Slim, doordacht en zeker geen toeval!Wat bedoelt Bruce Lowe met paarden (duiven) fokken door figuur systeem!

Laten we eerst een naar de koeriers film van Gertjan Beute gaan! Wist u nog dat hij op een papiertje op schreef hoe hij de lijn inteelt toepasten?

Super duivin,zoon,kleindochter ,achterkleinzoon... hij schreef dat je zo de meeste kans had op een topper zoals de super duivin. Wel zo dacht bruce Lowe in de tijd het zelfde. Hier onder een proforma stamboom. Dit proforma jong is gekweekt na de top duivin 422 de 422 was een geweldenaar, maar een nog veel beter kweekmoeder! Zij is een dochter van de stamligger "De Sperwer". De sperwer is vader van vele goede duiven maar de sperwer is ook weer een volle broer van: vele super kwekers (Doffers) Wat ik dus probeer met het Bruce Lowe systeem, is dat ik probeer te kweken naar de moeder van 'De Sperwer',  De stamlegger van het hok. Deze duivin had alles was van goede komaf, was goed gebouwd, had geen kippenvleugel, had een super oog. Kortom deze duif was een duif die op een tentoonstelling 92 punten of meer zal scoren. Als je het Bruce Lowe systeem wil uit voeren, moeten de duiven waar je mee gaat kweken zeker aan deze eisen voldoen, anders ben je terug bij af.Super duif 'de crack'
Zijn kind moet goed gebouwd zijn en goed hebben gevlogen de crack moet dus niet alleen een goede vlieger zijn! Hij moet ook bewezen hebben voor goede nageslacht te kunnen zorgen! Alleen met dit alles heeft het Bruce Lowe systeem effect!... Met een sierduif kan je kweken je zal nooit een super vlieger terug kweken!!Zoals je kan zien aan de stamboom zie je dat de lijn inteelt van het proforma jong aan beide kant de 422 zit en de sperwer! Waar je dus op moet letten met dit systeem is het volgende:

(de vader van de moeder moet verwant zijn aan de moeder van de vader en omgekeerd)

Wat moet je doen als je zo een topper heb gekweekt na het Bruce Lowe systeem je moet ze inkruizen met anderen Bruce Lowe lijnen! je zal zien dat je eerder kans heb op een topper!

Vaak zie je bij hokken die lang met een bepaald ras kweken de prestatie's achter uit gaan! Maar mensen die van deze hokken duiven halen zijn er weer heel goed mee waarom? Ze kruizen ze!

Gebr borgmans kruiste zijn klak duiven tegen Heremans duiven en duiven van Willem de bruijn. Gertjan Beute kruiste zijn Janssen duiven met die van Eijerkamp en Koopman. Gerard Koopman deed het met zijn van Loons
Zo kan ik nog wel even doorgaan!Liefhebbers van deze hokken zijn schat bewaarders van een bepaald ras. Die duiven niet kruisen, maar intelen naar de topper. Bij deze stambewaarders vind je de Bruce Lowe duiven! Probeer het maar eens Succes..

Nog een 2 tal stambomen van een stamlegger zoals iedereen die op zijn hok wil hebben! zoals je ziet is de moeder en de vader verwand naar de "kanibaal" een duif die op vele hokken zijn stempel heeft gedrukt!! LET OP!! 'Golden Lady' is dochter "Kanibaal"Bij de 2e stamboom zie je dat de 'Golden Dirk' ook weer een Bruce Lowe product is! En weer die super vererver 'De Kannibaal'. Is dat toeval?

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.