Duivensites.nl
 
Cees Schroevers, Arnemuiden - Fenomenaal op midfond en dagfond in Zeeland.
Frederik Dekker  4-5-2015
 

Cees Schroevers, Arnemuiden
fenomenaal op de midfond en dagfond in afd. ZeelandArnemuiden bekend om de visserij en de klokken. Ook de woonplaats van de inmiddels 51- jarige Cees Schroevers die afgelopen seizoen geweldig presteerde op de midfond en dagfond vluchten. Cees afkomstig uit een visserijfamilie heeft ook 16 jaar in de vis gewerkt. Nu is hij werkzaam als sluiswachter en dat wil zeggen dat hij aan ploegendiensten verbonden zit en dus ook in de weekenden moet werken. Toch belet Cees dit niet om geweldige uitslagen met zijn duiven neer te zetten.

In 1984 stapte Cees de duivensport binnen, nadat hij gestopt was met voetballen. Vader Schroevers kwam hem bijstaan en zo schakelden zich de eerste successen aan een. Zoals 1e nationaal kampioen midfond en 1e Generaal hok van de afdeling. Dit is inmiddels vergane glorie, maar nog steeds weet Cees zich elk jaar bij de kampioenen te spelen. Kijk maar mee. 2013 (afdeling) : 1e asduif Midfond; 4e midfond hok; 2e dagfond hok; 8e midfond jong hok; 8e asduif dagfond. 1e Midfond hok Marathon Zeeland. Een prachtig rijtje dacht ik zo en dat allemaal in 1 seizoen!

Van de hoed en de rand

Cees heeft prachtige hokken in zijn tuin staan. Een vlieghok van 8 meter en een kweekhok eveneens van 8 meter. Met 18 vliegkoppels, 10 kweekkoppels en zo’n 60 jonge duiven is Cees een doorsnee melker wat aantallen betreft. De duiven waar mee begonnen werd waren van: Jos Mariën, Janssen/klak, Minderhoud, J en J Engels; Vandenabeele; Koopman en Van Eynde-Goovaerts.  De kweekperiode start met kerstmis. Een paar kwekers worden wel eerder gekoppeld i.v.m. het overleggen van eieren naar de vliegers.  Na 16 dagen gaan de duivinnen eraf en brengen de doffers de jongen verder groot. Dit jaar (seizoen 2014) is voor het eerst niet herkoppeld, maar worden de duiven 3 dagen bij elkaar gelaten. Als de vluchten er aan komen worden de duiven een keer of 3 opgeleert en krijgen ze de mogelijkheid om 1 keer per dag te trainen. De doffers evt. 2 keer per dag. De duivinnen trainen altijd als Cees thuis is. Er zit dus geen vast ritme in het uitlaten i.v.m. verschillende werktijden van Cees. Geen ritme is ook ritme, aldus Cees. De duivinnen zitten in bakjes die evt. met een deur dicht gedaan kunnen worden. Dit probeert Cees zoveel mogelijk te vermijden. Als voeder krijgen ze Gerry Plus (lichte mengeling) en als zwaarder voer maakt Cees gebruik van Energie Plus. De duiven mogen voor de inkorving altijd bij elkaar. Bij thuiskomst mogen ze ook lange tijd van elkaars aanwezigheid genieten, omdat ze goed gekoppeld moeten blijven. Ook op dit hok word maar met mate medicijnen gebruikt. De duiven krijgen voor het seizoen een geelkuurtje of geeltablet opgestoken en verder houdt Cees zijn duiven heel goed in de gaten. Mankeren ze toch iets dan word er direct op ingespeeld. In oktober worden ze wel tegen paratyfus gekuurd. Verder krijgen de duiven elke week de gelegenheid om in bad te gaan. Als bijproducten worden hier pinda’s en snoepzaad verstrekt. Bij thuiskomst krijgen de duiven elektrolyten in de drinkpot.Jonge duiven: Deze worden verduisterd van 1 maart tot half juni en daarna vanaf begin augustus bijgelicht. Half juli worden de jongen gescheiden. Ze trainen net als de oude duiven een keer per dag. Ze worden voordat ze ‘het water’(de Westerschelde) over moeten een flink aantal keer weggebracht. Als laatste wil ik nog 2 super duivinnen van Cees aan u voorstellen.

Kyara 12-3202464

Een blauwe duivin welke uit het goede hout gesneden is. Ze behaalde de titel 1e asduif Midfond afd. Zeeland en won tal van kopprijzen. Zoals: 12e Phitiviers 6.340d.; 4e Breuil le Vert 1.037d.; 4e Morlincourt 636d. 34e Orleans 3.023d.; enz. Haar vader is de 11-083 ‘Zoon Superboy’ ( is zoon: ‘Superboy 775’ Van de Wouwer x Van Eynde-Goovaerts) welke zelf een 5e van 5.015d won op Pithiviers; 2e Breuil le Vert 1.114d; 2e Breuil le Vert 971d. enz.  Haar moeder is de 11-112 ‘Alexia’( is dochter van Topkoppel ‘Azelio’x ‘Drie vijfjes’) Deze duivin won o.a. 1e Breuil le Vert 114d. 1e Wolvertem 615d.; 2e Mantes La Jolie 1.416d.;enz.Linde 12-3202421

Deze blauwe duivin werd 3e Gouden Crack Fond Club Zuid Nederland; 8e prov. Asduif Dagfond; (beste jaarling) 18e NPO Ruffec 2.084d.; 70e NPO Tours 4.100d.; 72e NPO Chateauroux 2.628d. 10e Quievrain 1.585d. Enz. Haar vader is de ‘Superboy 775’ (Van de Wouwer x Van Eynde-Goovaerts) Hij was zelf o.a. 1e asduif midfond SS 7; 6e nat. Asduif Jong TBOTB. Moeder van ‘Linde’ is ‘De drie vijfjes’ Zij is weer al moeder van meer dan 6 eerste prijswinnaars. ‘De drie vijfjes’ won o.a. 3e NPO Tours; 6e Peronne 6.793d.; 19e Breuil le Vert 8.726d.Slot

Cees Schroevers een topmelker met top duiven. Met zijn ‘Superboy 775’, ‘Azelio’ en ‘Drie vijfjes’ heeft hij een paar echte toppers onder de pannen. Hij weet zich ook jaar in jaar uit in de kijker te spelen door spraakmakende titels te winnen en prachtige uitslagen neer te zetten. Van harte proficiat!

Frederik Dekker

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.