Duivensites.nl
 
Nico-Jan Koenders - Duivensport een manier van leven!
Nico-Jan Koenders  17-5-2015
 

Duivensport een manier van leven,
 
“Teletekst”
 
 Wie gaan komend weekend weer op teletekst vinden? Deze vraag werd gesteld door een clubgenoot tijdens het inkorven afgelopen weekend. Een duif op je hok hebben die ooit op teletekst stond is voor velen het hoogst haalbare. Mooier dan een kampioenschap of een vluchtoverwinning in de club of kring. Als je dan een duif hebt die zelfs twee keer op teletekst stond dan heb je echt iets om trots op te zijn. Maar dit wil niet zeggen dat je ontevreden moet zijn wanneer je niet op staat. Wanneer je niet bij de eerste tien bent te vinden besef je vaak pas hoe moeilijk het is om er wel bij te staan. Persoonlijk vind ik een super resultaat met hoog prijspercentage mooier dan één vroege op teletekst en maar 30% prijs. Wel zie ik in deze tijd dat men door zo veel mogelijk duiven in te korven gokt op een “lucky” Over het eindresultaat wordt dan nooit gesproken.
 
Het seizoen is op dit moment in volle gang, de weersomstandigheden zijn erg wisselend waardoor de vluchten voor de duiven niet eenvoudig zijn. In deze tijd is het belangrijk de training en de voeding aan te passen aan de vluchten. De weken zijn kort voor de duiven omdat ze vaak op donderdag weer ingekorfd worden en na een moeilijk weekend kun je eigenlijk niet te veel gas terugnemen. Iedere week mee en twee keer per dag trainen is wel te doen voor de duiven maar niet als de voeding onvoldoende is. Voer in deze tijd niet te licht.
Voor opvoeren is in deze periode geen tijd. Zorg dat de duiven voldoende energie binnen krijgen die ze nodig hebben voor de vluchten. Bij ons gaan de duiven iedere week mee, ook tussen de dag-fond vluchten dus de batterij moet gevuld blijven. De duiven kunnen de gehele dag door eten wat ze willen. Er staat altijd voer, de duif kan op deze manier eventuele tekorten het beste aanvullen. Omdat ze niet hongerig zijn trainen ze ook goed en dit is weer van belang om de conditie te verbeteren.
 
De mensen die “opvoeren” van een lichtere naar zwaardere kost zijn vaak de wat oudere traditionele melkers. Deze duiven zullen op donderdag volle bak krijgen nadat ze in het begin van de week kort zijn gehouden. Doordat deze duiven zich donderdag helemaal vol eten hebben ze op vrijdag weinig trek. Zaterdag, wanneer ze moeten presteren hebben ze dus de dag ervoor weinig of niets op. In het begin van het seizoen met vluchten tot 300 km is er weinig aan de hand. Worden de afstanden verder en de vluchten zwaarder dan zie je op deze hokken de kaars langzaam uitgaan.
 
Jonge duiven.
 
Over enkele weken beginnen we te vliegen met onze toekomst. Iedereen is het seizoen gestart met een hok vol oude duiven die het voor ons moesten doen. Maar de meeste liefhebbers hebben ook dit jaar weer ervaren dat er nogal wat duiven vervangen moeten worden willen we een stap vooruit maken. Het is aan ons om onze jonge duiven goed voorbereid aan de start te brengen. Zorg dat ze gezond zijn, anders zullen er velen verloren gaan tijdens het africhten. Ga de eerste paar keer niet te ver tijdens het lappen. Bouw de afstand rustig op en laat ze wennen aan de mand. De eerste keren zijn ze erg nerveus maar na een aantal keren zal dit snel minder worden. En juist met minder stress zullen er minder verliezen zijn.
Als je gaat africhten doe dit dan niet wanneer het erg warm is. De jongen moeten overal nog aan wennen dus zorg dat het weer rustig is. Een beetje wind mag wel, maar hitte kan zeker de eerste keren fataal zijn voor onze jonge garde.


 
Op eigen hok.
 
Dit jaar hebben we gekozen voor een andere voorbereiding. Sinds wij spelen met duiven trainden de doffers vanaf maart twee keer per dag. Dit jaar zijn we pas 1 mei begonnen om de doffers ook s ’morgens te laten trainen. De prestaties zijn minder constant dan anders maar dit kan ook door de onregelmatige weersomstandigheden van dit jaar komen. Ik heb dan ook het idee dat wanneer wij niets veranderd hadden de prestaties niet anders zouden zijn.
 
Juist door eens een keer iets totaal anders te doen probeer je de prestatiecurve te veranderen. Onze prestaties waren altijd wel goed maar ik was de afgelopen twee jaar ontevreden over het resultaat op de laatste oude duivenvluchten. Te weinig kopduiven in groot verband en een te laag prijspercentage. Terwijl dit altijd onze kracht was. Want kampioen wordt je altijd op de laatste vlucht en nooit op de eerste.
 
 Koenders58@zonnet.nl
 

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.