Duivensites.nl
 
Peter Sebel - A.M. van de Rhee winnaar openingsvlucht Blois
Peter Sebel  1-6-2015
 

A.M. van de Rhee,  Alblasserdam - Winnaar openingsvlucht Blois
 
 
 
De openingsvlucht voor het dagfondseizoen werd zondag 24 mei vervlogen vanuit Blois. Zaterdag waren de omstandigheden dermate slecht dat er niet gelost kon worden. Zondag zou het veel beter zijn, maar de dag begon grauw en grijs. De zon had gelukkig voldoende kracht om de nevel en wolken weg te branden, waardoor er om 10:15 gelost kon worden.
 
De omstandigheden onderweg waren prima met halfbewolkt weer en een kalme westen wind. Enkel de temperatuur bleef wat achter, maar daar hadden de kopduiven geen boodschap aan. Met een snelheid van bijna 74 km/u  werd de vlucht in de laatste meters beslist. Uiteindelijk  ging de overwinning naar Adrie van de Rhee met een voorsprong van circa 7 seconden. Chris Koring uit Rotterdam eindigde als tweede. De derde plek was ook voor Adrie van de Rhee.
 
De winnende duif is de NL 14-1076313. Deze blauwband doffer komt uit een superkoppel.  Het is een kleinzoon van "De Schim" die 6x een 1e prijs won en 3e Asduif werd bij de WHZB 2008. Uiterlijk lijkt de 14-313 sprekend op zijn opa en het toeval wil dat beide ringnummers eindigen op 13.


 
Adrie haalde in 2004 18 eieren bij Gerard en Bas Verkerk met als doel om deze tegen het eigen soort te kruisen. Uit die 18 eieren zijn twee superkwekers geboren die over meerdere generaties goede duiven voortbrengen. In de stamboom komen we naast meerdere Verkerk-duiven ook namen tegen zoals Van de Pasch, Gebr. v/d Heuvel en Adrie zelf natuurlijk.

Dit jaarling doffertje was als jonge duif geen hoogvlieger.  Toch had Adrie vertrouwen in hem, want zijn broers en zussen deden dat ook en presteerden doorgaans super als oude duif.  Het vertouwen van Adrie in deze duif is nu beloond met de 1e prijs in de fondclub tegen 1776 duiven.
 
Zoals reeds vermeld, komt de winnende duif uit een goede familie. De meest bekende broer is ongetwijfeld "De Vierzon". Deze duif werd vorig seizoen 1e duifkampioen dagfond in Afdeling 5 en 4e Nationaal duifkampioen op dezelfde discipline. Hij miste op een haar na de Olympiade in Boedapest en stond als eerste reserve aangeduid.
 
Het systeem van Adrie is vrij simpel. Het seizoen word begonnen met 20 doffers en 10 duivinnen die op weduwschap gespeeld worden. De 10 duivinnen die niet meegaan, worden als ontvangstcomité gebruikt. Hierdoor komt een vroege doffer nooit thuis in een leeg hok. Overigens word van een goede doffer altijd de partner thuis gelaten.  Dit is om de motivatie optimaal te houden.
 
De weduwnaars zitten nagenoeg de hele dag opgesloten. De reden hiervoor is dat Adrie erg veel waarde hecht dat duiven in hun bak leven.  Bovendien zorgt het voor rust op de hokken wat ook belangrijk is.  Enkel even voor de training en een half uurtje na de training zitten de duiven los in het hok.
 
De duiven trainen in het begin van het seizoen 1x per dag. Later worden de duiven 2x per dag een uur lang losgelaten. Voor de training word wel eens een handje dieetvoer gegeven, maar dat is vooral op het einde van het seizoen. Verder word er gevoerd met mengelingen van Van Tilburg,  Versele Laga en Mariman. Vooral van de Petit France mengeling is Adrie erg gecharmeerd.
 
De overwinning komt terecht bij een gepassioneerde duivenfamilie, want ook Ineke is erg betrokken bij de duiven. De duiven voor de ZLU-vluchten worden gespeeld op de naam van Ineke en dat gaat ook buitengewoon goed. De familie Van de Rhee staan al decennia lang aan de top en hebben vele overwinningen en titels behaald.  Dit zal ongetwijfeld niet het laatste succes zijn.
 
Peter Sebel
 

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.