Duivensites.nl
 
A. van der Burg, Bergschenhoek - De man met de duiven in vorm!
Peter Sebel  18-6-2015
 

A. van der Burg,  Bergschenhoek
Is de man met de duiven in vorm van Vierzon
 


De tweede dagfondvlucht van de Fondclub Groot Rotterdam werd vervlogen onder nagenoeg perfecte omstandigheden. In Vierzon was het half bewolkt, maar na een uur vliegen kwamen de duiven in nagenoeg wolkenloze omstandigheden terecht. In dergelijke condities komen de echte postduiven naar voren en het bleek ideaal weer te zijn voor de duiven van Antoon van der Burg. Hij wist de snelste 2 duiven van de fondclub te klokken. De derde plek ging naar Gebr. Wiskie uit Rotterdam.
 
De eerste voortekenen op dit succes kwamen al 's ochtends vroeg. De eerste duif vanuit Peronne kwam als streep uit de goede hoek en stormde het hok binnen. Even was er twijfel of de duif wel geconstateerd was. Zo snel dook zij naar binnen! Dit was wel degelijk het geval en het bleek de snelste duif te zijn in het samenspel Midden-Holland Oost tegen 2.870 duiven.
 
Van Vierzon kwam de winnende duif van Antoon niet uit de goede hoek, maar haaks vanuit het oosten. Met een snelheid van 1269 meter per minuut bleek er geen snellere duif in de fondclub te zijn tegen 1.158 duiven. Met 4 duiven in de top-10 en 16 prijzen op 20 duiven mogen we niet anders concluderen dat de beste man in koers heeft gewonnen.
 
Antoon van der Burg introduceren is een open deur in trappen. De afgelopen jaren vliegt hij constant op een hoog niveau waardoor de teletekstnoteringen en kampioenschappen in groot verband bijna niet meer te tellen zijn. Om toch een paar titels te noemen, werd hij vorig jaar 1e kampioen midfond Afdeling 5 West,1e generaal kampioen samenspel Groot Rotterdam en ook 1e kampioen Dagfond Afdeling 5. In 2013 behaalde hij de 2e plek keizerkampioen in de nationale competitie TBOTB.
 
Dit alles is gepresteerd op een mooie accommodatie in Bergschenhoek. Hier word totaal weduwschap gespeeld met de oude duiven. Zowel de doffers als de duivinnen gaan elke week mee en worden bijna nooit getoond. Alleen tijdens het inkorven voor de dagfondvluchten worden de geslachten kort bij elkaar gelaten. De winnende doffer heeft dus ook even zijn partner gezien voordat hij de mand in ging.
 
De NL 13-1182745 was vorig jaar op de eerste 2 dagfondvluchten Antoons eerste duif. Dit was beide keren met een zuidelijke wind.  In het huidige vliegjaar kwam de 13-745 al tot 5 prijzen, maar telkens in de midmoot. En nu was het dus goed raak met de 1e prijs tegen 1.158 duiven. De duif komt uit het eigen kweekhok, maar de ouders komen bij toppers uit Zuid-Holland vandaan. Zo is de vader afkomstig  van Klaas en Rik van Dorp uit Rotterdam. Deze doffer komt op zijn beurt weer uit de beste kwekers van Van Dorp. De moeder komt bij Willem de Bruijn vandaan.
 
Eigenlijk is het systeem erg eenvoudig en door iedereen toe te passen. Tegen het geel is al 5 jaar niets gegeven en bij controle wordt er nooit een besmetting geconstateerd. Tegen de koppen wordt enkel de kruidendrank Lysocur Forte van Comed gegeven. Dit is standaard de dag na thuiskomst. Bij thuiskomst vinden de duiven druivensuiker in het water.
 
Gevoerd wordt er met de vlieg speciaal mengeling van Patagoon. In het begin van het seizoen wordt dit aangevuld met zoontjes dieetvoer en zuivering. Als de midfond begint, staat er enkel "hard voer" op het menu. De duiven krijgen vanaf dan dus enkel vliegvoer voorgeschoteld. Ook wordt er af en toe snoepzaad, tovo en de prestatiekorrel van Toppigeons gegeven. Over het voer komt op zondag de mineralenmix van dokter Mariën. Maandag krijgen de duiven zijn conditiemix over het voer. Zo komen de duiven helemaal niks tekort.
 
Het lijkt erg veel wat de duiven krijgen en dat kan alleen als de duiven enorm veel trainen. De training begint al in februari. Dan gaan de duiven dagelijks de lucht in. De training is altijd vrijwillig en je ziet de duiven ook steeds beter trainen als het seizoen eraan komt. Vanaf mei, als de temperatuur omhoog gaat, wordt er 2x per dag een training afgewerkt van 5 kwartier. Dit gaat altijd gepaard met een enorme intensiteit.
 
Als voorbereiding worden de duiven een aantal keer weggebracht, maar nooit verder dan een kilometer of 10. In het seizoen word er niet meer met de duiven gereden. De dagelijkse training is dan voldoende. De doffers zijn niet verduisterd en bij de duivinnen is de verduistering in de week van Blois opgeheven. Ondanks dit verschil in aanpak, is het qua prestaties nauwelijks te merken. Beiden geslachten presteren namelijk erg goed. Straks worden de duiven wel bijgelicht. Dat zal een paar weken na de langste dag beginnen. Als de duiven dan opnieuw een vormpiek krijgen, zal het waarschijnlijk niet Antoons laatste overwinning van dit jaar zijn.
 
Peter Sebel
 

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.