Duivensites.nl
 
Topkoppel De Joop x Janine stuwt C. & C. Broekhuisen naar grote hoogte!
Falco Ebben  13-10-2015
 

Volgens velen is de Union Antwerpen het sterkte spelverband van België, het gebied wordt dan ook wel de ‘Hogeschool van de duivensport’ genoemd.

In Nederland heb je ook van die gebieden waar meerdere tophokken met elkaar de degens kruisen. Hieronder valt zeker samenspel Gouwe & IJssel waar onder meer Gerard en Bas Verkerk en Willem de Bruijn spelen. In dit samenspel zijn de prijzen vaak veel sneller verdiend dan in andere samenspelen, en daaruit kun je natuurlijk de conclusie trekken dat de gemiddelde kwaliteit hier ook hoger is. Een niet te onderschatten factor als je op zoek gaat naar versterking voor je hok.

Wellicht voor het grote publiek een minder bekende naam uit dit samenspel is deze van de vader-zoon-combinatie Cees & Cees Broekhuisen. Zij spelen al jaren op topniveau in de kring Gouwe & IJssel. Dit jaar werd de combinatie in de kring Gouwe & IJssel onder meer 1e jonge duiven aangewezen en 1e totaal aangewezen.

Bij het grote publiek mogen ze dan minder bekend zijn, insiders weten ze wel te vinden. Zo sloot niemand minder dan Willem de Bruijn een deal met hen wat er onder meer in resulteerde dat zijn tweede en derde duif op de Derby der Junioren 2015 afkomstig zijn van C. & C. Broekhuisen.
 
Topkoppel basis voor succes
 
De prestaties van vader en zoon Broekhuisen gingen pas echt de lucht in toen het samenstellen van kweekkoppel NL99-2378711 ’De Joop’ (via J. Riesenbos uit Gouda) x NL03-1153522 ’Janine’ (rechtstreeks Gebroeders Lugthart). Dit werd een van de beste kweekkoppels die Nederland ooit gekend heeft geboren.
’De Joop’ was een uitstekend vlieger en kwam nadat Joop Riesenbos met de duivensport stopte naar de kweekhokken van Broekhuisen. In eerste instantie gaf hij geen goede nakomelingen, maar nadat hij werd gekoppeld aan ’Janine’, een geschenk van Gebroeders Lugthart, rolden er ieder jaar toppers uit.
Liefst 17 verschillende eerste prijswinnaars gaf het koppel en negen nazaten stonden op Teletekst. In zo’n 80% van het duivenbestand komt dit koppel terug.

Naast het basiskoppel zijn er nog ander duiven verantwoordelijk voor de successen. Vooral ‘De Mooie’ van clubgenoot Thomas Henrich, zelf winnaar van twee eerste prijzen in Afdeling 5/Zuid-Holland, is een wonderkweker. Hij werd onder meer vader van 2e & 4e Nationaal Sens tegen 18.236 duiven en 4e NPO Meaux tegen 17.204 duiven.

Ook het verhaal hoe deze topper op het hok is gekomen is de moeite waard en geeft aan dat je middels vriendschap ook nog aan supers kan komen. Toen ’De Mooie’ voor de zoveelste keer de ’Schoonste van het geheel’ was op de clubtentoonstelling hadden Cees en Cees Broekhuisen de mooiste duivin. Ze stelden Thomas voor om aan samenkweek te doen met deze twee geweldige duiven. ’De Mooie’ kwam naar het kweekhok van Broekhuisen en toen er inmiddels enkele jongen waren verdeeld zei Thomas: ’Weet je, ik ben al aardig op leeftijd en haal er toch het maximale niet meer uit. Laat ’De Mooie’ maar bij jullie zitten en breng me elk jaar maar een paar jongen!’ Sportiviteit ten top. ’De Mooie’ had ook voor een vermogen verkocht kunnen worden, maar Thomas gunde zijn vrienden deze duif en nam genoegen met jaarlijks enkele jonge duiven.
 
Met Anton van de Heuvel uit Gouderak zijn de laatste jaren ook een aantal duiven verkregen en ook wat duiven geruild. Op beide hokken met  succes. Via Anton kwamen met name duiven van Kees Bosua uit Dordrecht.
 
De laatste aanwinsten komen van Willem de Bruijn, waarmee duiven werden geruild. Van Willem hebben ze ook diverse belofte's en een regelrechte topper met  NL12-1618061 ’Lady Blue’, deze werd moeder van de NL14-1066786 (1e Asduif Jong Gouwe & IJssel) en won zelf onder meer 11e NPO Bourges 9.896 duiven, 38e Prov. Pommeroeul 29.889 duiven, 23e Prov. Sens 14.517 duiven, 12e Nanteuil 7.043 duiven, 6e Peronne 2.943 duiven enzovoorts!!

DreamPigeons

Op DreamPigeons bieden we op dit moment 16 jonge duiven van dit tophok aan. Niet zomaar jongen, maar van de allerbeste! Kinderen van de 1e asduif midfond in Zuid-Holland, van ’Het Dagfondduifje’ dat 13 x 1:100 vloog met veel prijzen in de eerste 100 NPO op de eendaagse fond, van stamduif ’De Mooie’ welke zelf twee eerste prijzen won in heel Afdeling 5/Zuid-Holland, kinderen van het ’Kanon’ met een 7e Teletekst Nanteuil tegen 17.186 duiven en 1e Vierzon 1.702 duiven, jongen van de 2e Nationaal Sens Sector 2 tegen 18.236 duiven, jongen van ’Het Fenomeen’, 1e asduif jongen 2015 en 1e Duffel 4.103 duiven enzovoorts. Een uitgelezen kans om iets speciaals te bemachtigen van één van hun toppers!

Enkele Teletekstvermeldingen van de laatste jaren:

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.