Duivensites.nl
 
Richard van der Horst - Hét Nederlandse bijhuis van Günter Prange
Falco Ebben  23-11-2015
 

Hét Nederlandse bijhuis van Günter Prange Meppen Dld. – Richard van der Horst Nieuw Weerdinge
 
Richard van der Horst heeft speelt pas vanaf 2008 met duiven, maar heeft al een aantal prachtige prijzen op zijn naam staan zoals de 1e NPO Sint Truiden en 2e Asduif Midfond van afdeling 10. Eerst speelde hij samen met zijn dochter en sinds enige jaren onder zijn eigen naam. Voorheen werd er gespeeld in Hoogersmilde, maar na drie verhuizingen heeft Richard sinds 2011 eindelijk een mooie plek gevonden in Nieuw Weerdinge waar de duivensport beoefent kan worden zoals Richard dat graag wil doen.

Sinds 2009 is Richard via Gert jan Beute in contact gekomen met Günter Prange uit het Duitse Meppen en al snel bleek er een klik te zijn tussen Richard en Günter. Dit had tot gevolg dat er een mooie vriendschap tussen beiden ontstond en Richard sinds die tijd vaak te vinden is in de hokken te Meppen en Günter met grote regelmaat te vinden is bij Richard thuis in Nieuw Weerdinge.
Samen bezochten ze diverse topspelers in Nederland, België en Duitsland en leerde Richard veel over de duif en het begeleiden daarvan. Regelmatig verhuizen er jongen van Günter naar de hokken in Nieuw Weerdinge waardoor Richard nu kan zeggen dat uit nagenoeg alle topduiven van Günter er nakomelingen aanwezig zijn op het hok:

  • 4 kinderen van de ’261’ (kleinzoon Ringlose via de 1000 welke een topdochter is van de Ringlose)welke 10 x 1e prijs speelde tegen gemiddeld 2.124 duiven in 2 jaar tijd;
  • 2 kinderen van ‘de 2100’ (inteelt zoon uit de Ringlose x de 1000 welke een topdochter is van de Ringlose) de absolute topkweker momenteel in Meppen met reeds vele kinderen en kleinkinderen met 1e prijzen;
  • 14 kleinkinderen van ‘de Ringlose’ (Waaronder een aantal zeer zwaar ingeteeld ) de absolute stamvader van de Prange duif;
  • 2 kinderen van ‘de 504 x 701’ (zoon Noble Blue x Kleindochter Branco van C & G Koopman) en duiven welke geweldig pakken op de oude lijnen in Meppen.

Bovenstaande is slechts een kleine opsomming van wat er naar de hokken van Richard verhuisde.

Op het hoogste niveau mee kunnen doen, dat is Richard zijn ambitie. Hij wil zich helemaal gaan richten op de vluchten van 500 tot 800 kilometer en dit met de allerbeste lijnen die er te vinden zijn in Meppen. Al deze duiven werden zorgvuldig door Günter geselecteerd en de rest zal de mand moeten gaan bewijzen, daar met bijna alle rechtstreekse duiven gespeeld zal worden de komende jaren.

Sinds 2013 is er een geweldig nieuw hok neergezet, onderverdeeld in zes afdelingen: twee voor de weduwnaars, één voor de duivinnen en drie afdelingen voor de jonge duiven. Dit hok is gebouwd in samenspraak met Günter en het lijkt er op dat het hok voldoet want in 2014 werden er met de jonge duiven al drie teletekstvermeldingen op gevlogen!

Nadat Richard met het nieuwe hok in 2013 een nieuwe weg was ingeslagen, waren er wat opstartproblemen vanwege Richard zijn gezondheid, maar die lijken gelukkig achter de rug te zijn. De kwekers van Richard bevinden zich in Meppen waar een hok staat voor twaalf kweekkoppels.

Referenties Prange duiven 2012 tot en met 2015

Het gaat te ver om alle referenties op te noemen van liefhebbers die met de Prange duiven geslaagd, maar er zijn onder andere diverse nationale Asduiven in Duitsland, diverse top duiven bij spelers in België, asduiven in groot verband en bij wijlen Jan Lotterman. Ik hou het alleen bij de referenties van de huidige topkwekers in Meppen:

  • Jozef Kipshagen; kleinzoon '261' vliegt 1e Prijs 320km tegen 1.463
  • Jozef Kosser; kleinzoon '261' vliegt 12/12 en 1e prijs tegen 2.279 en 1e prijs 2.226
  • Norbert Funke; Uit zus '261' vliegen kinderen in 2012,2 013 en 2014 7 x 1e
  • Bernd Evers; kleinkind '261' vliegt 1e prijs op 440 km
  • Hubert Borker; uit 520 x zus '261' speelt hij 1e en 2e prijs van 280 km
  • Mejnolf Buser wint de Olden Algarve CE met een duif met aan moederszijde de 802 later Eurostar genoemd welke weer een directe zoon was van de Ringlose in de afstamming.

Dit is slechts een kleine greep uit de vele referenties die er binnen komen over de duiven van Günter Prange.

DreamPigeons

Op DreamPigeons loopt momenteel een veiling van Richard van der Horst. In deze verkoop vinden we maar liefst acht kleinkinderen van de '261' terug. Ook zien we er jongen ingeteeld naar de Ringlose de stamvader van het hok Günter Prange.

Deze veiling loopt af op 28 november.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.